Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защото България не желае да защитава националните си интереси?

Симеон Миланов

Турция няма да се присъедини към санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия, заявиха от турското външно министерство за пореден път. "Изхождаме от своята изгода и собственото си развитие", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. И какво, по-малко член на НАТО ли е Турция от България, която стана най-голям антируски ястреб, редом до Полша и прибалтийските лимитрофи? САЩ не престават да преговарят с Турция, да я ухажват, да се опитват да й влияят. Но се отнасят с уважение, защото Анкара развива самостоятелна политика и пази националните си интереси. А към нас се отнасят не като към съюзници, а като към победени и окупирани врагове. Защото България не желае да защитава националните си интереси.

Турция изнася за Русия стотици хиляди тонове домати, чушки и плодове. Можеха ли това да са български домати и българските земеделци да печелят стотици милиони? Можеше. Турция плаща в пъти по-евтин природен газ от българската индустрия и домакинства. Но тя построи "Турски поток", а ние не построихме "Южен поток". И тя продължи да купува евтин руски газ, а по волята на хората, които гласуваха за ПП-ДБ, ние спряхме (по-точно, продължаваме, но през посредници и много по-скъпо). Турция заедно с руснаците изгражда АЕЦ Аккую, а България ще закрива "Мариците" и отброява времето до неизбежното някога затваряне на АЕЦ "Козлодуй". Можеше ли да има АЕЦ "Белене"? Можеше.

По-нататък, турският външен министър заяви, че страната му много внимателно следи за изпълнението на конвенцията от Монтря, която ограничава достъпа на чужди военни кораби до Черно море. Защото Анкара осъзнава, че противното може да доведе до невиждана военна ескалация в Черно море и разгръщането на пълномащабна война в региона. България от своя страна строи натовски центрове, бази и се опитва да измисли как да вкара повече американски кораби в Черно море, та по възможност да станем мишени за балистични ракети, стратегически бомбардировачи и ескадрени миноносци с "Кинжали" и "Циркони" на Черноморския флот на руснаците.

Българската политическа класа има да отговаря за много грехове и престъпления срещу България. Да се надяваме, че ще се намери политически разум в България, за да започнем да си гледаме интересите и да се спасим от надвисващата катастрофа. Към днешна дата разум виждам само от няколко малки партии извън парламента и една по-голяма в него. А ни трябва общобългарски консенсус!

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!