Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сарафов: Гешев ми каза, че е бил със семейството си по време на взрива, а после си замълча. Не желая да нося отговорност за чужди грехове

Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда - в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните и правомощия." Това заявява директорът на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов в позиция изпратена до БТА.

Сарафов посочва, че желае да изрази собствената си гледна точка по актуални за обществото въпроси, провокиран от интервюто на главния прокурор Иван Гешев по БНТ. В първото си интервю след инцидента, при който избухна взрив в близост до автомобила на НСО, превозващ Гешев, главният прокурор заяви, че Сарафов не е съобразил свое изказване и няма да е лошо да се извини.

В деня на взрива ръководителят на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Сарафов съобщи, че Гешев е пътувал със семейството си. Пред "Епицентър" главният прокурор пък заяви, че се притеснява за децата си. Едва на петия ден от избухването на бомбата се разбра, че в колата не са били близките на главния прокурор, като това беше обявено в парламента от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Това предизвика искане за оставка на Сарафов от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" заради съмнения в обективността на службата, а Сарафов отговори, че е бил подведен.

"Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление", заявява Сарафов.

Той отбелязва, че ако Гешев е имал желание да внесе пояснение и да поправи грешката му, е могъл да го направи още същия ден в изявление, "с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата". По думите на Сарафов мълчанието на главния прокурор дава повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации.

"Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки "честта на пагона", както и неговия и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респективно не желая да нося отговорност", посочва Сарафов.

bivol.bg: Сарафови станаха милионери. Политици от ГЕРБ им харизали скъпи имоти Mind the horns!

РАДЕВ ОБЕЩАВА НА САРАФОВ В „БЯЛАТА СТАЯ“ ДА БЪДЕ НОВИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР | АФЕРА.БГ | Журналистически разследвания

КОГАТО ГОВОРИ БОРИСЛАВ САРАФОВ, СЛУШАЙ БОЙКО БОРИСОВ! ТЕЗИ, КОИТО „СГОТВИХА“ ГЕШЕВ, ДНЕС... | АФЕРА.БГ | Журналистически разследвания

„САРАФОВЦИ“ ГОТВЯТ „СГОТВЯНЕ“ И АРЕСТ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ ВЕСЕЛИНА ТОМОВА И ВАСИЛ ПЕТЕВ! | АФЕРА.БГ | Журналистически разследвания

Във връзка с израелския експерт, директорът на Националната следствена служба обяснява, че той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров "по разпореждане на г-н Гешев".

"Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров", допълва заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

За въпросния експерт не се знае почти нищо. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обясни, че той е кацнал в България непосредствено преди избухването на бомбата. Гешев пък заяви пред БНТ, че който трябва знае кой е този експерт.

Eто и пълния текст на позицията на Борислав Сарафов:

Провокиран от интервюто на главния прокурор г-н Иван Гешев по БНТ, желая да изразя собствената си гледна точка по някои актуални за обществото въпроси.

Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление. Всъщност, ако г-н Гешев имаше желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата. Това не беше направено, а мълчанието му даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации. Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респ. не желая да нося отговорност.

Дължа на българското общество още един отговор – за израелския експерт, който посети местопроизшествието в деня на инцидента. Този експерт беше доведен от моя заместник г-н Ясен Тодоров по разпореждане на г-н Гешев. Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров.

Същевременно искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните й правомощия.

Източници: dnevnik.bg, БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сарафов: Гешев ми каза, че е бил със семейството си по време на взрива, а после си замълча. Не желая да нося отговорност за чужди грехове | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!