Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За къде без Велико Желев: Пътният картел посяга към 210 млн. лева за маркировка (ГРАФИКА)


Четрикратно по-високи цени, занижени изисквания, странни критерии, измислени технологии, субективно оценяване и (не)очаквано голям интерес на всякакви компании към търга за пътна маркировка за 210 милиона лева за 4 години на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Въпросът сега е ще успее ли „пътният картел“, както бившият финансов министър Симеон Дянков наричаше големите компании в бранша, да затвори цикъла, като забърше и маркировката, нещо което към момента не им е основната дейност и досега не проявяваха особен интерес към нея. С внушителното увеличаване на парите обаче големите пътни компании този път решиха да играят, предаде „Медиапул“.

От години поставянето на маркировка не е основен приоритет и тя липсва на десетки пътища. Най-пресният пример е с опита за покушението на главния прокурор Иван Гешев на пътя София – Самоков. От разпространените кадри ясно се вижда, че на пътя няма маркировка.

Бързане с поръчка за 210 млн. лв.

Сега обаче пътната маркировка някак си изведнъж става приоритет на служебното правителство.

Обществената поръчка, която е разделена на 6 обособени позиции – по една за всеки район, е обявена десетина дни преди провеждането на извънредните парламентарни избори на 2 април. Индикативната стойност на поръчката е по 35 млн. лв. без ДДС за район за срок от 4 години.

Това става при действащи 5-годишни законни договори по 10.5 млн. лв. без ДДС на район (общо 63 млн. лв.). Четири от тях са сключени в последните дни на мандата на третото правителство на Бойко Борисов през 2021 г. Други два – за Северизточен и Югоизточен район, са подписани в края на май 2020 г., защото не е имало обжалване на процедурата за тях.

Усещайки се, че нещата не са в ред, в първия работен ден след изборите – 3 април, Управителният съвет на АПИ провежда заседание, на което взима решение как да бъдат прекратени предсрочно действащите договори. Най-общо казано, схемата е наливане на още пари, които фирмите нямат капацитета да усвоят. Това обаче гарантира на АПИ, че няма да има обжалване на условията по обществената поръчка, което е факт.

В края на ноември 2022 г. Конституционният съд се произнесе, че договорите са напълно законни. Висшите магистрати обявиха за противоконституционно решението на Народното събрание от 20 април 2022 г. Тогава депутатите решиха предсрочно прекратяване на договорите за пътни ремонти, заради превишаване на стойността по договорите, и изплащане на половината от претендираните от фирмите пари. Това минаваше през прекратяване на договорите за пътно поддържане и обявяване на нови процедури, които се точат и в момента.

На фирмите отговарящи за маркировка, знаци и мантинели, трябваше да бъдат платени всички средства съгласно решението на парламента. Тъй като договорите за маркировка не бяха с изчерпан бюджет, както тези за пътните ремонти, те не бяха предсрочно прекратени.

Така въпреки, че Конституционният съд обявява решението на парламента за противоконституционно, пътната агенция все пак решава да се обоснове с него, за да прекрати договорите за маркировка предсрочно. За целта АПИ подписва допълнителни споразумения с фирмите по действащите договори, като добавя „или до изчерпване на финансовия ресурс по договора“. Тези допълнителни споразумения са подписани на 12 и 13 април 2023 г. – дни преди отварянето на офертите, показва регистърът за обществените поръчки.

Тъй като договорите с фирмите са подписани през 2021 г. и тогава почти не им е възлагана работа, за да могат да изхарчат 10.5 млн. лв. за 5 години АПИ им възлага да свършат всичко за една година – 2022 г. Според публикуваните документи аргументът е, че са направени ремонти на 3000 км пътища през миналата година (отделен е въпросът дали това е така – бел.ред.), които не може да останат без маркировка.

Повечето фирми не успяват да изпълнят петилетката за една година, с изключение на компаниите в един район, коментираха експерти от АПИ пред Mediapool. За 2023 г. отново са планирани ремонти на пътища и с аргумента да не останат без маркировка пътната агенция увеличава стойността на действащите договори с 50%, както е по Закона за обществените поръчки. Така се наливат допълнително общо 31.5 млн. лв. без ДДС, докато финансовият министър Росица Велкова обяснява, че бюджетът е продънен и се очертава дефицит от 6.4% от БВП.

Странни изисквания

Очевидно заради бързането за обявяването ѝ в поръчката има редица странни изисквания, които будят недоумение.

Например, във видовете дейности с единични цени, които ще бъдат възлагани има „Полагане на непрекъсната надлъжна структурна /сохастична/ шумяща маркировка със студен пластик и светлоотразителни перли“. Проблемът е, че няма „сохастична“, а „сТохастична“ маркировка. Най-вероятно АПИ без да иска е изпуснала буквата „т“.

Като друг абсурд в тръжните изисквания специалисти по маркировка посочиха „полагане на непрекъсната надлъжна пътна маркировка със спрей термопластик“. Такава технология не съществува, това е измислена от експертите на АПИ технология, твърди специалистът пред Mediapool, който не пожела да бъде цитиран. Той обясни, че има  термопластик маркировка, но тя не се полага със спрей.

В поръчката значително са занижени изискванията за притежаваната от фирмите техника. За полагане на надлъжна пътна маркировка се иска минимум 2 комбинирани машини, работещи с помпи под високо налягане, а за релефна шумна маркировка само една машина. Също само една машина е нужна и за полагането на напречна пътна маркировка. Изискванията за наличието на само по една машина за различни дейности е странно, предвид факта за обемите пътни ремонти, които АПИ, поне на книга, декларира, че прави.

От кандидатите в поръчката се изисква през последните три години да са положили хоризонтална маркировка на минимум 200 000 кв.м, от която 15 000 кв. м с акрилатна боя и 185 000 кв. м със студен пластик, пише в тръжната документация.

Това според специалист по маркировка е много странно, защото това са материали, които вредят на хората и околната среда и има европейска директива, която ограничава използването им. В студения пластик се съдържа карцерогенното вещество метил метакрилат, а една четвърт от акрилната боя са летливи вещества. В същото време термопластик и водна боя нямат тези вредни вещества.

Освен това термопластикът е по-евтин и в същото време по-дълготраен от студения пластик, обяснява още експертът по маркировки пред Mediapool. По думите му това е причината този материал да се ползва за маркировка на 80% от магистралите в развитите европейски страни. Според публикуваните от АПИ пределни единични цени квадратен метър термопластик струва 28.58 лв., а студеният пластик – 49.43 лв.

Друга странност е, че в документацията по поръчката АПИ са записали, че всеки участник може да подава оферти за не повече от две обособени позиции. В същото време в разясненията в отговор на въпрос казват, че фирмата Х може да участва в повече от две, ако е с различни участници.

Всичко това отваря широко вратата за участие и на фирми без опит в полагането на пътна маркировка, за разлика от обществената поръчка за пътните знаци, където се дава предимство на производителите и фирмите занимаващи се с тази дейност.

По тези причини са посети съмненията, че големите строителни компании в бранша участват, за да разпределят едни комисионни, като прехвърлят след това дейността на специализирани фирми. Участието на подизпълнители е допустимо по поръчката.

Другата жълта лампичка, която светва, е, че начело на дирекция „Обществени поръчки и правно обслужване“ в АПИ е върнат Ивайло Иванов, който заемаше този пост и по времето на ГЕРБ.

Победителите по отделните позиции ще бъдат избрани чрез икономически най-изгодната оферта, в която цената има 60% тежест, а останалите 40% са за техническото предложение.

Изисква се още кандидатите да имат минимален оборот от 4 милиона лева за последните три финансови години, който да е от полагането на маркировка по републикански или общински пътища.

Кои са кандидатите

Най-оспорвана е надпреварата за Югозападния район и Южен Централен район, където са подадени по 7 оферти. За останалите четири района кандидатите са по трима (виж графиката).

Най-много оферти – четири, е подала варненската „Зебра“ в обединение с различни фирми. Компанията е специализирана в пътната сигнализация и пологането на маркировка. В обединение с русенската фирма за бои „Мегахим“ е подала оферти за Североизточен район и Северен Централен район. Под името ДЗЗД „Зебра Марк“ пък участва за Южен Централен район и Югозападен район заедно със „София Марк“ ЕООД.

В момента „Зебра“ отговаря за маркировката в два района – Северен Централен и Южен Централен, но с различни съдружници.

С четири оферти е и „Пътперфект“ ЕАД, зад която стои шефът на браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков. Той играе с двама големи строители на съвременна България – „Трейс Груп Холд“ и „ПСТ Груп“, като към тях се прибавя и българското поделение на едни от световните лидери в бранша – австрийската компания „Виалукс“.

Обединението „Виа Трейс“, в което влизат „Трейс Груп Холд“ АД, „Виалукс-България“ и „Пътперфект“ кандидатства за два района – Северозападен и Южен Централен.

Обединението „Виа ПСТ Перфект“ ДЗЗД, в което участват „ПСТ Груп“ ЕАД, „Виалукс-България“ ЕООД и „Пътперфект“ са кандидати също за два района – Северен Централен и Югозападен.

В момента „Пътперфект“ и „Виалукс“ имат действащ договор за Северозападния район.

Олигархът на ГЕРБ Велико Желев се нареди на поредната държавна софра

Варненската „А.Д.Холд“, която се ползва с покровителството на Велико Желев е подала оферти за два района. За Североизточния район участва самостоятелно, докато за Югоизточният е заедно с „Трейс Груп Холд“. Това е изключително интересна комбинация, предвид факта, че Велико Желев и Николай Михайлов до неотдавна бяха меко казано в обтегнати отношения, но очевидно е задухал вятърът на промяната.

Още една фирма, свързвана с Велико Желев, макар той самият да отрича, че има нещо общо с нея, „Инфра Експерт“ е подала оферта за Югозападния район.

В момента „А.Д.Холд“ има два действащи договора – за Северизточния и Югоизточния район. Те са с обединението ДЗЗД „Изток Марк“, в което влизат „А.Д.Холд и „Пътна организация“ ЕООД.

Като вечна опозиция на Велико Желев в пътната маркировка ще се пробва и градският му опонент Росен Колелиев. Компанията му „Пътища и мостове“ заедно с „Болкан Ентърпрайз Груп“ ЕООД са направили обединение ДЗЗД „Марк Груп“. То кандидатства за двата морски района – Северизточен и Югоизточен.

„Европейски пътища“ са другите големи в пътния бранш, които кандидатстват за два района – Южен Централен и Югозападен. Те играят заедно с дупнишката „Мегаинвест-холд“ на Цветан Цветанов, която при служебната власт спечели няколко поръчки за пътно поддържане. Тяхното обединение се казва ДЗЗД „Маркировка Холд“.

Консорциум „Битулайт 2018“, който в момента поддържа маркировката в Югозападния район, също е подал две оферти. Освен за Югозападния, този път участва и за Южен Централен район. В консорциума влизат фирмите „Битулайт“ ООД и „Беличански къщи“ ЕООД.

„Инмат София“ на Йордан Кълвачев участва за два района – Югоизточен и Южен Централен.

В търга се включва и бившият изпълнителен директор на „Трейс Груп Холд“, „АБ“ и „ПСТ Груп“ Цветан Цонев. Неговата фирма „СД Инженеринг 77“ ЕООД заедно с „Азраел“ ЕООД са направили обединението ДЗЗД „Юг Централ“. То кандидатства за два района – Южен Централен и Югозападен.

Колкото и невероятно да звучи, в търга участва и чуждо обединение от унгарски фирми. Това е „Белфрай Трафик Технолоджи“ ДЗЗД. В него са „Белфрай България“ АД, „Кьозути Солгалтато еш Керешкеделми“ ООД и „Белфрай УТ“ ООД. Те са подали две оферти – за Северозападен и Югозападен райони. По информация на строители унгарските компании са наети от „Щрабаг“ за полагането на маркировката на строящия се от години участък на магистрала „Европа“ от Драгоман до сръбската граница.

Как ще бъдат разпределени милионите предстои да разберем в следващите месеци.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: За къде без Велико Желев: Пътният картел посяга към 210 млн. лева за маркировка (ГРАФИКА) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!