Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Южноафриканци искат Чарлз III да им върне най-големия диамант в света „Звездата на Африка“


Източник: Twitter/@Africa_Archives

Южноафриканци призовават Великобритания да върне най-големия диамант в света, известен като „Звездата на Африка“, който е поставен в кралския скиптър, който крал Чарлз III държа при коронацията си в събота.

Диамантът, който тежи 530 карата, е открит в Южна Африка през 1905 г. и е подарен на британската монархия от колониалното правителство в страната, която тогава е била под британско управление.

Сега на фона на глобален разговор за връщане на произведения на изкуството и артефакти, които са били ограбени по време на колониалните времена, някои южноафриканци призовават диамантът да бъде върнат, съобщава Ройтерс.

„Диамантът трябва да дойде в Южна Африка. Той трябва да бъде знак за нашата гордост, нашето наследство и нашата култура“, каза Мотуси Каманга, адвокат и активист в Йоханесбург, който популяризира онлайн петиция, която е събрала около 8000 подписа , за да бъде върнат диамантът.

„Мисля, че като цяло африканците започват да осъзнават, че деколонизирането не означава просто да позволим на хората да имат определени свободи, но и да вземем обратно това, което ни е било взето“, коментира активистът, цитиран от Ройтерс

Официално известен като Кулинан I, диамантът в скиптъра е изрязан от диаманта Кулинан, 3100-каратов камък, добит близо до Претория.

По-малък диамант, изрязан от същия камък, известен като Кулинан II, е поставен в Имперската държавна корона, която се носи от британските монарси при церемониални поводи. Заедно със скиптъра той се съхранява  с другите бижута на короната в Лондонската кула.

Копие на целия диамант Кулинан, който е с размерите на мъжки юмрук, е изложено в Музея на диамантите в Кейптаун.

„Вярвам, че диамантът трябва да бъде върнат у дома, защото в крайна сметка те ни го взеха, докато ни потискаха“, каза Мохамед Абдулахи, жител на Йоханесбург пред Ройтерс.

Потребител от Африка в Twitter публикува снимка от коронацията на Чарлз III, придружена с коментара: „Показаха откраднатото злато на Африка“.

Други публикуваха снимка на южноафриканския диамант в кралската корона, напомняйки, че бижутата са взети от африканския континент:  „Бижутата на короната, които ще бъдат носени от крал Чарлз на днешната коронация, се оценяват на 5 милиарда долара и съдържат най-големия чист диамант в света. Известен като „Великата звезда на Африка“, диамантът е добит в Южна Африка през 1905 г.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Южноафриканци искат Чарлз III да им върне най-големия диамант в света „Звездата на Африка“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!