Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Цветеслава Гълъбова: Има договорка, а пред нас се разиграва театро

"Политиците ни имат доста дефицити. При някои са видими интелектуални - не достигат нивото, за което претендират, че имат. Но имат много сериозни дефицити по отношение на емоционалния и социалния интелект и много сериозни дефицити по отношение на морала". Това заяви пред БНР д-р Цветеслава Гълъбова - директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".

"Тези хора вече повече от месец разиграват едно театро. Аз имам дълбокото убеждение, че те са се договорили за нещо. Сега всичко това е едно представление, което обаче ни струва адски скъпо. Но те изобщо не се интересуват от нас. Те са се разбрали за нещо и сега ни представят това театро - че водили преговори, че кой бил засегнат, кой бил арогантен. За мен най-лошото от цялата тази ситуация, която се развива в последните 2 години, е, че един Бойко Борисов, една Десислава Атанасова, една Деница Сачева се оказват политици от висша класа - до къде стигнахме... А всъщност Борисов ми прилича на един питон, който се увива, увива и в един момент ще задуши жертвата си", коментира тя в интервю за предаването "Политически НЕкоректно". 

Д-р Гълъбова направи анализ на партиите в парламента:

"ГЕРБ имат едно биполярно поведение - от единия в другия полюс, без светла фаза. За това много им помагат техните опоненти, другари. Другите са шизофренно биполярни. Едната половина не знае или не иска да знае какво прави другата или пък точно знаейки какво прави другата, предприема действия, без да мисли, че може да навреди на цялото. Тези две партии представляват водещата в психиатртията, говорим за най-тежките заболявания - това са биполярното афективно разстройство и шизофренната психоза". 

Според нея БСП може би са от смесеното шизоафективно разстройство. По думите й членската маса и симпатизантите на БСП нямат вина, а тя трябва да се носи от ръководството.

За "Възраждане" тя посочи, че партията "нараства като един упорит и целеустремен тийнейджър, който не приема никакви съвети за своето поведение". Има си някаква цел, гони си я и кой какво казва отстрани - не ги спира, подчерта д-р Гълъбова. И добави: 

"За мен това е проблем. На видимо ниво те показват изключителна недиалогичност, която наричат принципност".

Манията за величие и комплексът за малоценност могат да се разглеждат като двете страни на една и съща монета, посочи специалистът. По думите й много често хората с комплекси демонстрират самочувствие и самоувереност.

Цветеслава Гълъбова коментира и представянето на "Левицата!" на изминалите предсрочни парламентарни избори. Според нея причината, че не са влезли в парламента, е в самата партия. Имаме лични грешки, те са свързани с характеровите особености на всеки от нас и че не успяхме да ги напаснем в хода на кампанията, отчете още тя. 

Д-р Гълъбов смята, че самата тя има бъдеще на полето на политиката:

"Искам да направя всичко възможно да променя нещата към по-добро, така че аз и моето поколение да се превърнем в жалони по пътя на нашите деца и внуци - за тях да бъдем пример, който те да следват, а не от който да ги е срам. Искам да се занимавам с това и смятам, че ще бъда полезна и че мога да направя много на това поле. Мога да покажа, че в политиката може да има друг тон, друг речник, друго поведение, че човек може да запази достойнството си и да бъде диалогичен".

Имаме намерение да обединим лявото, но с това ръководство на БСП това е невъзжно, категорична бе тя. По думите й всяка държава има нужда от силно ляво и дясно. "Имаме намерение да станем силната лява формация с или без БСП".

Д-р Гълъбова коментира и случилото се в Сърбия. Според нея инцидентите говорят за много тревожни неща.

"Изключително ме притеснява тази американизация на обществените отношения. За съжаление, ние сме свикнали това да се случва там. Но ето, че това се случи и при нас - при съседите. Изведнъж се случва тази трагедия, която е маркер за много сериозни проблеми в обществото". 

Тя постави много тежки въпроси за времената, в които живеем:

"Какво се случва в едно семейство, за да израсне агресивно дете, което било с висок интелект и висок успех. Защо хората не правят разлика между рационален, емоционален, социален интелект? Защо емоционалният и социален интелект у нас спаднаха толкова ниско? Защо заменихме християнските ценности с едни други ценности? Защо се различават, как ги издигнахме в култ? Много тревожни неща стават в т.нар. цивилизован свят. Това е много страшно. На хоризонта май се задава залезът на нашата цивилизация. Вероятно пак ще започнем от нулата". 

Според нея няма изгледи да не продължаваме по този начин. Индивидуализмът и потреблението са издигнати в култ и вече не се говори за духовност, отбеляза д-р Гълъбова. 

Тя подчерта и все по-силното неприемане на различната гледна точка. Според нея ако си инакомислещ, биваш етикетиран като буркан и захвърлен в мазето:

"Тази тенденция отчетливо започна да набира скорост по време на пандемията. Хората, които си позволяваха лукса да мислят различно от общоналоженото, недай си Боже пък да действат, не си правиха снимки как си слагат ваксина, всеки такъв опит беше моментално захвърлян с някакъв етикет и обявяван за враг, за човек, който иска да убие другите, защото не мисли и е егоист. Когато започна войната, същото се случи и с позицията по войната. На всички инакомислещи им се казваше, че са путинисти".

Ако тези фактори, които са довели до едно или друго социално явление, не бъдат изследвани и не се работи по тяхното отстраняване, шансовете това явление да се развива и мултиплицира, а дори да бъде оценено положително, нарастват неимоверно, предупреди още д-р Цветеслава Гълъбова. 

bnr.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Д-р Цветеслава Гълъбова: Има договорка, а пред нас се разиграва театро

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!