Следвайте "Буднаера" в Телеграм

2 315 американски банки са потенциално неплатежоспособни


Снимка: Wikimedia/Tony Webster/Flickr/Creative Commons

Почти половината от 4 800-те банки в САЩ са потенциално неплатежоспособни, тъй като са изгорили капиталовите си буфери, съобщи The Telegraph, позовавайки се на група банкови експерти.

Според професор Амит Серу, банков експерт в Станфордския университет, около половината от американските кредитори са неплатежоспособни.

„Нека не се преструваме, че става дума само за банката от Силициевата долина и „Фърст Репъблик“, каза той. – „Голяма част от банковата система на САЩ е потенциално неплатежоспособна.

Миналата седмица „Фърст Репъбик“ беше конфискувана от американските финансови регулатори и придобита от JPMorgan, най-голямата банка в страната. Базираният в Сан Франциско кредитор преди това получи спасителна помощ от 30 милиарда долара от група банки на Уолстрийт под формата на депозити. Продажбата на „Фърст Репъблик“ последва масовото теглене на депозити през март, което доведе до фалит на два регионални кредитора, Silicon Valley Bank и Signature Bank, в рамките на дни.

В четвъртък акциите на базираната в Лос Анджелис PacWest и Western Alliance в Аризона бяха спрени, след като цените им паднаха драстично. По-рано през седмицата акциите на няколко регионални американски кредитори се сринаха с най-малко 15%, предизвиквайки опасения на инвеститорите за финансовото здраве на други средни банки.

Около 2 315 банки в САЩ в момента разполагат с активи на стойност по-малка от техните пасиви, според доклад на Hoover Institution на професор Серу и група банкови експерти, цитиран от медиите.

Пазарната стойност на кредитните портфейли на тези кредитори е с 2 трилиона долара по-ниска от посочената балансова стойност.

Професор Серу повдигна въпроси относно стъпките, предприети от американските финансови регулатори за справяне с проблемите, пред които са изправени засегнатите от кризата средни кредитори. Регулаторите могат да овладеят непосредствената ликвидна криза, като гарантират временно всички депозити, според Серу, който обаче заяви, че това няма да реши проблема с по-голямата криза на платежоспособността.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 2 315 американски банки са потенциално неплатежоспособни

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!