Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кметът от ГЕРБ Живко Тодоров даде 9 дка гора на бизнесмена от ДС Венцислав Драганов за вилно селище (ДОКУМЕНТ)

По предложение на кмета от ГЕРБ на Стара Загора Живко Тодоров 9 декара гора в землището на старозагорското с. Сулица ще бъде застроена, за да може бизнесменът Венцислав Драганов, служител на комунистическата Държавна сигурност и близък приятел на червената фурия Емилия Масларова, да построи вилно селище.

На последната си априлска сесия Общинският съвет в Стара Загора гласува решение за промяна на Общия устройствен план (ОУП), която ще позволи застрояването на имот, който сега е част от територия, отредена за озеленяване, съобщи „За истината“.

Искането, заедно с техническо задание за проектиране, е депозирано от собственика на дружеството „Тема“ ООД на 23 март т.г., а предложението в Общинския съвет е внесено лично от кмета Живко Тодоров за втори път. На предишната сесия той го оттегли от дневния ред, за да не предизвика общественото недоволство точно преди парламентарните избори.

Предложението вижте тук

В него кметът посочва, че Общият устройствен план на Стара Загора, одобрен на 30 юни м.г., “прави имота практически неизползваем и противоречи на желанието на собственика за промяна на предназначението му и последващо застрояване“. А с проекта за изменението на ОУП поземленият имот ще бъде уеднаквен със съседните му, за които е отредена устройствена зона за вилно селище.

Предложението е съгласувано с ресорния зам. кмет Янчо Калоянов, с главния архитект Младен Иванов и с арх. Николай Василев – началник отдел „Устройство на територията“ в Общината. Съгласно приложената скица бъдещото вилно селище ще бъде ниско-етажно, с височина на застрояване до 10 м,  максимална плътност на застрояване – 30 %, максимален коефициент на интензивност на застрояване: Кинт – 1.2 и минимална озеленена площ – 50 процента.

От запис на сесията, предавана на живо от ТВ „Загора“, се вижда, че Ива Ангелкова –  общинската съветничка от партия „Възраждане“, припомня на колегите си Закона за устройство на територията, който не позволява подобна промяна.

Разпоредбата на чл. 62, ал. 2, гласи, че  „Озеленените площи, които представляват публична собственост, не могат да бъдат продавани, преотстъпвани и обременявани с вещни тежести, както и да бъдат използвани за други цели“.

Това би трябвало да знае добре и Венцислав Драганов, когато е купувал въпросния имот. Ако той го е придобил от общината/държавата, собственикът на фирма „Тема“ ООД ще трябва да плати всяко отсечено дърво, според Наредбата за опазване на озеленените площи и декоративна растителност от 1993 г.

Схема на имота край старозагорското с. Сулица, върху който трябва да бъде издигнато частно вилно селище

Срещу решението на ОбС се противопоставя и Илка Петкова от групата на БСП. Според нея кметът трябва да внася в общинския съвет Доклад за изпълнението на Общия устройствен план всяка година и настоя такъв доклад да бъде представен. И тогава да бъде направен анализ допустими ли са промените в ОУП, приет преди по-малко от една година.

Тогава всички съветници са се обединили около идеята този план да остане стабилен административен акт и измененията в него да са по изключение, а не да се приемат на всяка сесия.

Становището на Петкова за конкретния имот е, че преди да се вземе решение за промяна на предназначението му, трябва да се направи стратегия за развитието на курорта Старозагорски минерални бани и на околните села, сред които е и Сулица.

На общинската съветничка от БСП опонира юристът от ГЕРБ Таньо Брайков, също бивш офицер от ДС и председател на ОбС в периода 2017-2019 г. По думите му разпоредбата на Закона за устройство на територията позволявала ОУП да се променя без становища и доклади на кмета. Според него това било една стандартна процедура и не разбирал защо трябва да се спират инвестициите на хора и търговски дружества. 

Друг общински съветник – Янко Янков припомня, че всички граждани са равни пред закона и независимо, че интересите на много собственици в кв. „Бедечка“, отреден за озеленяване, са засегнати, никой от тях не е внесъл предложение в ОбС за промяна на статута на имота си. 

Що се отнася до позицията на кмета Живко Тодоров, тя е силно обезпокоителна.

Веднъж, защото той два пъти внася предложение, което удовлетворява определен частен интерес за сметка на обществения и в нарушение на закона. И създава, не за първи път, неприятното усещане за зависимост от тайните служби на бившата тоталитарна държава.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кметът от ГЕРБ Живко Тодоров даде 9 дка гора на бизнесмена от ДС Венцислав Драганов за вилно селище (ДОКУМЕНТ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!