Светът го очаква най-мощната икономическа криза в историята

Евгений БЕЛЯКОВ

Водещият на "Парите не спят" Василий Олейник прогнозира мощна икономическа криза в света

Защо фалитът на САЩ и на еврозоната е неизбежен? Ще има ли световна криза, от която всички отдавна се страхуват? И как ще ни удари? Разговаряхме за това по Радио Комсомолская правда с Василий Олейник, известен борсов спекулант, автор и водещ на Youtube шоуто „Парите не спят“.

ПРИ ДЕФОЛТ НА АМЕРИКА, ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ 90% ОТ БАНКИТЕ В СВЕТА“

- Василий, с една дума, каква е сегашната ситуация в световната икономика?

- Разтревожена, неспокойна. Всичко просто се нагрява. Навлизаме в такава остра геополитическа фаза, каквато не е била отдавна. Мисля, че основните страсти ще се разиграят през втората половина на годината.

- А какво тук представлявя локомотива: политиката или икономиката?

- Те са тясно свързани. Ако всичко беше да е наред в икономиката, политиците нямаше да се занимават с глупостите, които сега се случват. Когато всички стават по-богати, няма смисъл да измисляме нещо друго, дестабилизирайки го.

- Така че през последните години изглежда, че всички са забогатели ...

- Е, не съвсем. Преди ковид (края на 2019 г.) световната икономика навлезе в тежка рецесия. Продуктите започнаха да се произвеждат толкова много, че вече не са необходими в такива количества. Няма платежоспособни купувачи за него. Пазарите и складовете са претъпкани. В същото време самите купувачи са до уши в кредити. А те са растежът на всяка икономика.

Ако обществото започне да консумира по-малко, тогава фабриките започват да произвеждат по-малко. И така се тръгва - съкращаване на работни места, безработица, рецесия, спад на БВП и т.н. Следователно икономическият растеж през 2019 г. затъна. Но започна ковид. Той ни принуди 15 трилиона долара да бъдат излети в световната система от всички централни банки в света. Това даде тласък на световната икономика.

- И как се отрази?

- Отново имаше търсене и то добро, високо. Но тогава хората бързо изядоха всичко и се набутаха в нови дългове, които отново чупят рекорди. Сега Съединените щати имат най-големите дългове по кредитни карти, студентски заеми и т.н. Често ме питат: защо говорите за Америка? За съжаление, абсолютно всичко зависи от състоянието на американската икономика. Това е глобалната икономика. И ако тя се разболее по някаква причина, ще бъде зле за целия свят. И чакам най-мощната криза, която светът не е виждал досега. Тоест 2008 г. ще ни се стори цвете.

- Защо?

- Това ще бъде криза на дълга. На този същия, който всички държави са натрупали. Световната икономика вече не може да смила тези дългове – нито американската, нито европейската. В същото време Америка не може просто да се предаде, да обяви фалит и да прекара целия свят с десетки трилиони долари. В противен случай, на планетата 90% от всички банки и всички финансови институции ще изчезнат.

- Защото държат американски ценни книжа?

- Със сигурност. Когато дължиш на някого сто рубли, това си е твой проблем. Когато дължиш милиард на някого, това е проблемът на този, който ти ги е дал. И той трябва да се тревожи, а не ти. Същото е с Америка. Изобщо не й пука. Но най-вероятно няма толкова очевидно да измамят целия свят, защото може да се отсрочи дефолтът.

- Как?

- С помощта на Европа. Това е символична монета. Тя вече е отслабнала. А фалитът на еврозоната при всички случаи е неизбежен. Фалитът на Италия може да стане за 5 минути. Всъщност тя вече е фалирала. Държавен дълг от 3,5 трилиона долара е почти 170% от БВП (размера на икономиката – ред.). Ако това се случи, тогава ще има верижна реакция в цялата еврозона. Веднага и Испания ще фалира (има и дълг от $3 трилиона). И това е - няма еврозона. Тя рухва и отново остава единствената резервна валута в света – доларът.

ГЕРМАНИЯ СПАСЯВА ИТАЛИАНСКИТЕ БЕЗДЕЛНИЦИ“

Защо това още не се е случило? Струва ми се, че за фалита на Италия се говори от 10 години, но това така и не се случва. Условно Аржентина през това време вече е преминала през няколко дефолта ...

- Защото имат един единствен регулатор - Европейската централна банка. Хората, които седят там, се опитват да направят всичко, за да не се случи разцепването на еврозоната. Просто казано, германските данъкоплатци продължават да спасяват италианските безделници.

Но и в Германия публичният дълг се повиши рязко. Сега има митинги и стачки във Франция, Париж вече гори цял месец. От какво са недоволни? А, Макрон вдига възрастта за пенсиониране с две години. А защо я вдига? Защото вече нямат пари за изплащане на пенсии. Те са свикнали да живеят добре. Но те живееха извън възможностите си. Цялата парадигма на развития свят (европейски, японски, американски) е да живееш в дългове. когато имате печатна преса, имате резервна валута, разбира се, можете да направите това, но това не може да продължи вечно.

- Но на теория те просто могат да отпечатат повече долари или евро. И да преразпределят дълга си върху всички ...

- През 2020 г. бюджетният дефицит на САЩ беше 3,5 трилиона долара. И тези пари трябваше да дойдат отнякъде. Разбира се, тогава те бяха отпечатани. Но тогава можеше да се печата, имаше ниска инфлация. А сега не могат да печатат, защото инфлацията е висока (колкото повече пари наливаш в икономиката, толкова повече се вдигат цените – бел. ред.). Така че тези пари трябва да се вземат отнякъде назаем. И става все по-трудно да заемаш.

В крайна сметка какво е дълг? Министерството на финансите на САЩ, когато е необходимо да покрие бюджетния дефицит, излиза на пазара, продава облигации, взема пари назаем от някого. До 2022 г. всичко беше наред. Държавният дълг на САЩ беше търсен, защото се смяташе за най-сигурната инвестиция. Но сега светът се променя, и то много. Преди това Китай активно купуваше държавни облигации на САЩ, но сега се отървава от тях – не по много, но всеки месец.

КОАЛИЦИЯ ОТ НЕНАВИЖДАЩИ ХЕГЕМОНА“

- Защо?

- Прецедентът с Русия се оказа урок за мнозина. Не само Китай, но и други страни се отървават: Саудитска Арабия, целият арабски свят ... Японците само останаха приятели. В същото време Америка сега трябва да заема не по-малко, а повече от преди. Ерата на нулевите лихвени проценти в Съединените щати приключи, дългът е огромен, един процент на година вече им излиза почти трилион долара, така че трябва постоянно да заемате.

И има само един избор. Когато стане много трудно да се вземе назаем, те ще пуснат печатарската преса. А това е директно ускоряване на инфлацията. И тъй като доларът е зарязан във външната търговия, ако все повече и повече страни преминат към взаимни разплащания в други валути за петрол и метали, Америка няма да може да заема абсолютно нищо.

Условно казано, ако целият БРИКС за една година премине към търговия, заобикаляйки долара, това всъщност е половината планета. Тогава САЩ ще трябва да отпечатат всички тези трилиони долари бюджетен дефицит. И тогава процесът ще върви сякаш по ноти. Колкото повече печатате, толкова по-висока е инфлацията. Колкото по-голяма е инфлацията, толкова повече трябва да повишите процента. А повишаването на лихвите убива допълнително икономиката. Е, това е, омагьосан кръг. Америка и начинът, по който тя диктува правилата на целия свят, не се харесваше на мнозина, но трябваше да дойде време да се събере коалиция от мразещи тази хегемония. И сега виждаме този процес.

- А как САЩ стигнаха до такъв живот? Вероятно са разбрали, че в един момент ще трябва да върнат дълговете си ...

- След нас ако ще и потоп. Цялата финансова система е така устроена, че преминава от криза в криза. Как се наду балонът от 2000 г. на финансовите пазари, как се наду през 2008 г. Всички знаеха и разбираха всичко и печелеха пари от това. И когато настъпи кризата и накрая прахът се улегне, какво става? Бедните стават по-бедни, а богатите – по-богати. Балоните на пазарите се надуват от човека и се издухват от човека. Издухване и надуване – това е преразпределението на капитала. И цял живот се преразпределя в една и съща посока – от бедните към богатите.

- Как може инфлацията в същата Америка да се отрази на останалия свят?

- Чрез износ на стоки. В рамките на глобалната икономика американската влияе върху европейската, последната влияе върху китайската, а китайците оказват влияние върху американската. Е, докосва ни по допирателната. Всъщност всички се варим в общ казан. Как да не ни засегне това?!

Дори в Китай разходите за производство на определен продукт са се повишили поради факта, че разходите за логистика и продажните цени в Съединените щати са се повишили. И това ще се отрази на китайските компоненти, които също купуваме. Всичко в света е взаимосвързано. Ето защо властите на много страни вече се стремят да се отдалечат от долара, основно преминавайки към взаимни разплащания в техните валути. Но този процес не може да бъде бърз.

- Но ако избирате между дефолт в САЩ или висока инфлация там, кое е по-добре?

- Дефолтът на САЩ е неизбежен. Включването на печатната преса само ще го забави. Мисля, че ако Щатите не могат да заемат повече от света, те ще започнат да печатат. Тогава ще рухне всичко, доларът се превръща в хартийка, обвивка за бонбони.

Тук бенефициентите (печеливщите - ред.) ще бъдат развиващите се страни, особено тези със суровините. Когато доларът падне два-три пъти, цената на петрола ще скочи до 150-200 долара. Защото досега всички подобни стоки се търгуват в долари. И тогава балонът ще се спука, концепцията за стойността на парите ще изчезне. И ще има нов финансов ред. Какъвое, всички страни ще решат наново.

КАКВО ЩЕ СТАНЕ С КУРСА НА РУБЛАТА?

- Докато се готвим за световната криза, рублата отслабва. От началото на годината тя е паднала с 15 процента ...

- Това е добре. В началото на миналата година беше 72 рубли, в началото на тази също беше 72. Така че 80 рубли за долар е напълно логична цена. Сегашният курс устройва правителството, бюджета и вноса. По нагоре е невъзможно - ще убием вноса, надолу - още повече не ни трябва.

- Тоест намерихме известен баланс?

- Да, 75-80 рубли за долар е просто равновесният курс. Но това не значи, че не можем да видим 95 рубли на теория и след това спокойно да се върнем към диапазона от 60-70.

- Възможно ли е наистина да има толкова голяма амплитуда?

- Със сигурност. Представете си колко пари са изтеглили сега руснаците в чужбина! Сто милиарда долара в чужди банки са парите на руснаците. Можете ли да си представите колко милиарда имат петролните компании в чужди банки? Гигантски суми. Просто докато има рискове, всички те са там. Ако там обаче има рискове, всички ще се върнат тук.

Ако изведнъж държавата се нуждае от пари или рублата може да бъде подложена на натиск, правителството ще каже на петролните компании: имаме нужда от повече валута и допълнителни бюджетни приходи. Върнете се тук и конвертирайте. Тогава ще видим движение в обратна посока.

- И там, между другото, не е толкова добре. В САЩ няколко банки фалираха. И в Европа нещата са зле. Дори и в Швейцария...

- Точно. Сега проблемът е временно решен, но как?! Всичко отново беше залято с пари. Но рано или късно в Европа ще има истинска финансова криза. Тогава ще бъде интересно колко капитали ще се „репатрират“ обратно в Русия от лица, компании, които държат пари там. Защото ще е цунами. Ще се страхувате да държите пари във всяка банка извън Русия, във всяка валута.

Имате доверие в еврото? Но еврото може да изчезне. Доларът също може. И къде е гаранцията, че банката, в която ги държите, ще остане и утре? Или сте забравили 2011 г. и фалита на Гърция? Добре, Гърция е само 2% от еврозоната. Имаше само 600 милиарда евро и половината от дълга й беше отписан. Но целият свят кихаше цял месец.

- Кипър тогава прибра част от парите на клиентите си, доколкото си спомням.

- Да, имаше орязване на депозитите в Кипър, банките се спасяваха за сметка на вложителите. Искате ли да изтеглите депозита си? Имахте хиляда долара, останаха ви 700. Останалото е за спасяване на банката. Не искате? Тогава ни обявяват в несъстоятелност, а вие няма да получите абсолютно нищо.

Все пак е добре, ако е така. Но сега ще бъде просто ефект на доминото. Защото паниката в ерата на цифровизацията е много бърза. Сега Америка го показа. Скоростта на изтръскване на парите от местните регионални банки беше толкова бърза, че всички бяха полудели. Приблизително толкова, колкото имахме в края на февруари миналата година.

- Но централната банка тогава реагира бързо.

- Така ни е по-лесно. Централната банка вдига основната лихва до 20-25% за поне три месеца и хората връщат парите, системата се успокоява. Американските или европейските регулатори не могат да повишават лихвите до 20%. Техният огромен дългов пазар веднага ще се срине. И това веднага означава дефолт.

Редакционно уточнение: точно това ни се случи в края на февруари 2022 г. Когато спецоперацията започна на 24 февруари 2022 г., руснаците се втурнаха да теглят парите си от банките. А за банковата система това е като смърт, парите са в основата на нейното съществуване. И още на 28 февруари Централната банка повиши основната лихва от 9,5 на 20 процента. Лихвите по депозити и заеми, които обикновените финансови институции дават на своите клиенти, пряко зависят от основния процент. Руските банки веднага вдигнаха лихвите по депозитите до 20-22 процента и хората си върнаха обратно парите. И банковата криза беше избегната, а и руснаците направиха добри пари от лихви.

ВМЕСТО ИЗВОДИ

За всичко трябва да се плати

- Хм, оказва се, че нашата икономика всъщност не е толкова зле, колкото често си мислим...

- За разлика от развития свят, ние цял живот живеехме според възможностите си. Живеехме зле, но не в дългове. През цялото време казват: вижте как живеят пенсионерите в Европа. Да, те получават хиляда евро пенсия. Но не могат да си го позволят. Максимумът е 150 - 200. Държавата обаче трупа маса дългове, за да си получат тези пенсионери хилядата евро. И тези пари не се връщат. Следващото поколение обаче ще плати цената за това как живеят сегашните пенсионери.

Проста аналогия. Моля, вземете банков заем и летете до Малдивите за един месец почивка. Вземете втори банков заем - летете до Тайланд. Купете кола на кредит. Живейте като олигарх. Но каквото и да правите, така или иначе ще дойде времето за разплата.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Светът го очаква най-мощната икономическа криза в историята - Поглед Инфо

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!