Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ шпионират и германското министерство на отбраната, разкриват документи


Сградата на МО в Берлин, снимка: АП

САЩ продължават да подслушват германските военни дори десетилетие след скандала с американската Агенция за национална сигурност (АНС) през 2013 г., съобщиха вестник „Ди Цайт“ и обществената телевизия ARD. Медиите цитират  документ, в който подробно се описва информацията, която американското разузнаване е събрало за преговорите между германските и китайските военни.

Въпросният документ е част от изтеклите документи на Пентагона, заради които беше арестуван 21-годишен военен от разузнавателен отдел на ВВС на САЩ. Документът описва среща през февруари между представители на германското министерство на отбраната и делегация на Китайската народна освободителна армия. Германците са се възпротивили на по-задълбоченото сътрудничество с китайските си колеги и са призовали Пекин да стане по-прозрачен, посочва документът, цитиран от германските медии.

„Ди Цайт“  и ARD заявиха, че смятат изтеклия документ за „автентичен“, въпреки че Вашингтон не го потвърди официално. Според журналистите германските власти официално са информирали посолството на САЩ за срещата, описана в документа.

Според „Ди Цайт“ и ARD изтеклият документ е бил показан и на германското правителство и сега е обект на внимание на германските органи за сигурност. Не съдържанието на документа обаче, а начинът, по който е получена информацията, провокира опасенията на Берлин, допълват изданията.

Документът „строго секретно“ носи знак „сигнално разузнаване“, който показва, че съдържащата се в него информация е получена чрез електронно наблюдение. Това потенциално би означавало, че американското разузнаване или е прихванало имейлите на германското министерство на отбраната, или е хакнало ИТ системи, съобщават германските медии.

Германското министерство на отбраната отрече да е виждало каквито и да било доказателства за американски шпионаж в изтеклите документи. „Въпросният публикуван документ очевидно е частичен запис от поредица разговори, които се проведоха в посолството на САЩ в Берлин“, заяви говорителят на министерството пред германската информационна агенция ДПА, добавяйки, че американските дипломати са поканили служители на германското министерство на отбраната на поверително обсъждане на ситуацията в Индо-Тихоокеанския регион.

„Тъй като тази информация беше споделена от нас директно със САЩ, подозренията за шпионаж са неоснователни в това отношение“, добави говорителят. Някои германски медии, включително t-online, отбелязаха обаче, че коментарът на министерството не обяснява знака „сигнално разузнаване“ върху документа.

Това не е първият път, в който Вашингтон е обвиняван в шпионаж на съюзниците си. Подобни дейности за първи път излязоха наяве през 2013 г., благодарение на разобличителя на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън. Изтеклите от него документи разкриха, че личният мобилен телефон на тогавашния германски канцлер Ангела Меркел е бил подслушван.

Според Der Spiegel германското вътрешно разузнаване (BfV) и военната контраразузнавателна служба (MAD) от известно време разследват дали САЩ всъщност са шпионирали министерството на отбраната през февруари 2023 г. Въпреки това, вместо да отправят публични обвинения, германските разузнавателни служители решиха дискретно да се обърнат към американските си колеги за обяснение, коментират журналистите.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ шпионират и германското министерство на отбраната, разкриват документи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!