Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новият посланик на САЩ похвали България за откъсването от газовата зависимост от Русия: Впечатляващ обрат

България е стратегически партньор и сътрудник на Съединените щати, като двете държави работят ръка за ръка по стратегически въпроси в области като сигурност и енергетика. Това заяви новият посланик на САЩ у нас Кенет Мертен в първото си публично изявление след делегирането му у нас, в рамките на бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България. Ето какво каза той:

"По отношение на сектор енергетика, искам да изкажа своята висока оценка за впечатляващата работа, свършена от България в периода, в който трябваше да се адаптира на фона на съществените сътресения на международния енергиен пазар, които се дължаха на руската на инвазия в Украйна и на обвързването на газовите доставки с военните интереси. България се фокусира върху диверсифициране на енергийните си източници и постигна съществени успехи.

По-рано този месец България получи първата си доставка от втечнен природен газ от американски доставчик, трябва да отбележим, че това се случи посредством дългосрочното й споразумение за доставка с Турция. Ако продължава да се развива по този начин, в обозримо бъдеще България ще достигне позиция, в която ще й се налага да се договаря с Русия за 0 молекули газ и ще може да се откъсне от тези, които използват енергийните доставки като оръжие.

Тъкър Карлсън разобличи тоталната цензура в американските медии след уволнението си

Това е впечатляващ обрат, който бе постигнат за много кратък период от време. Енергийната независимост на България също така допринася за енергийната независимост на региона. На лице са планове да се продължи с този регионален подход, посредством изграждането на газов Интерконектор между България и Сърбия и също така чрез използването на плаващото хранилище за регазификация в Александруполис. България е ангажирана да продължи да играе лидерска роля по отношение на генерирането на електричество в региона, като планира множество нови проекти, включително и за възобновяеми източници."

От ключово значение за икономическото и социално развитие на България е приемането на еврото, посочи още Мертен. "Това ще помогне за по-пълноценната интеграция на България в ЕС. Вече сме казвали, че приемането на еврото е един естествен и логичен процес и би подобрило конкурентоспособността, и ще помогне на потребителите, ще се намалят лихвените проценти, ще бъдат по-стабилни и ниски цените."

По традиция представителят на САЩ не пропусна да спомене и темата с върховенството на закона и борбата с корупцията. "Инвеститорите имат интерес към страни, които предлагат равни закони и бързо и справедливо правосъдие. Американската търговска камара е в първите редици в борбата за върховенство на закона и няма как да не ви подкрепя в това. Целта следва да е създаване на по-привлекателна среда за международните инвеститори."

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Новият посланик на САЩ похвали България за откъсването от газовата зависимост от Русия: Впечатляващ обрат | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!