Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин и Ердоган дадоха старт на първата турска АЕЦ „Аккую“


Снимка: АП

Президентите на Русия и на Турция – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, дадоха старт на АЕЦ „Аккую“ на турското южно средиземноморско крайбрежие. Те участваха чрез видеоконферентна връзка в церемонията по зареждането на ядрено гориво в централата.

Церемонията, на която присъства и генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, се проведе в турския окръг Мерсин, където се намира атомната електроцентрала. Със зареждането на гориво централата придобива статут на ядрен обект, в който ще се провеждат инспекции на МААЕ.

Атомната електроцентрала „Аккую“  придоби официален статут на ядрено съоръжение с пристигането на първото си ядрено гориво, съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси. Ядреното гориво, уранови пелети, бяха докарани на летище Адана от Русия в сряда вечерта при строги мерки за сигурност.

Руският президент Владимир Путин нарече АЕЦ „Аккую“ „водещ“ проект в турско-руските отношения, предаде Анадолската агенция. По-рано Ердоган и Путин са провели и телефонен разговор преди церемонията.

„Аккую“ е първата атомна електроцентрала на Турция. Проектът е на стойност 20 млрд. долара. Централата се състои от 4 реактора с обща мощност 4800 мегавата. Проектът се реализира от компанията „Аккую нуклеар“, в която над 99% от акциите са собственост на руската „Росатом“. Първият реактор ще започне да произвежда електроенергия догодина, останалите три блока трябва да започнат да функционират до 2026 г. След като бъде напълно завършена, централата ще задоволява около 10% от нуждите на страната от електроенергия.

С участието си в церемонията Ердоган опроверга появилите се вчера слухове, че е получил инфаркт и е в болница. Ердоган се почувства зле по време на телевизионно интервю на живо, което беше прекъснато за 20 минути. След това президентът се върна и обясни, че е има стомашен вирус. На следващия ден отмени всички публични изяви по съвет на лекарите. Директорът на пресслужбата на турското президентство Фахреттин Алтун заяви, че Ердоган е „изключително силен, пълен с енергия и с волята на Аллах ще продължи да управлява страната още дълго време“.

Ердоган се бори за нов президентски мандат на изборите на 14 май. Различните социологически проучвания дават преднина на сегашния президент или на кандидата на обединената опозиция Кемал Кълъчдароглу, като разликата между двамата е минимална.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин и Ердоган дадоха старт на първата турска АЕЦ „Аккую“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!