Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Глоби за шофьорите и от общински камери... 70 на сто от платените суми да влизат в

Депутати от ГЕРБ-СДС внесоха проектозакон, чакан от кметовете

70 на сто от платените суми да влизат в... "местните бюджети"

Връчват фишове и на пътниците в колата

Шофьорите, които са снимани да извършват нарушения от камери, собственост на общините, да получават електронен фиш по същия ред, по който сега ги санкционират от КАТ. 70 на сто от платените глоби да отиват в бюджета на общината, когато нарушението е заснето с нейна техника. Това предвижда проект за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), внесен от шестима депутати от ГЕРБ-СДС, сред които са бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски. 

Идеята част от парите от шофьорски глоби да остават в общините, които изграждат и поддържат видеосистеми за наблюдение, е на повече от 10 години. Оттогава многократно се разраснаха мрежите от камери в София, Бургас, Стара Загора и в още градове и дори села. От сдружението на общините с години настояваха да получат средства за поддръжка на системите и центровете за наблюдение, както и за обучение на свои хора, които да вършат същата контролна дейност не по-лошо от който и да е полицай на държавна заплата.

През януари проектът бе внесен и в последните дни на 48-то Народно събрание и основната роля за стигането му до парламента е на столичния кмет Йорданка Фандъкова и шефа на СОС Георги Георгиев. София притежава най-голямата система от улични камери, която заснема хиляди нарушения на ден, а в КАТ няма такава армия от служители, която да ги обработи, въпреки че законът дава правото да се съставят електронни фишове не само по снимки от радари за превишена скорост. Смята се, че общините ще могат да издават такива фишове по снимки за минаване на червен светофар, за нарушение на пешеходна пътека или на спирки на градския транспорт и други.

Поправките в ЗДвП предвиждат общините да създадат служби за пътен контрол, които да използват същите системи като катаджийските, както и да имат права да преместват автомобили и да връчват невръчени електронни фишове.  Покрай това връчване авторите на проекта са вкарали и една друга отколешна мечта на КАТ – за невръчени фишове да бъде проверяван не само шофьорът, а и всички пътуващи с него в автомобила.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Глоби за шофьорите и от общински камери  - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!