Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Посланикът на САЩ в Будапеща: Призивът на Унгария за прекратяване на огъня в Украйна е циничен

Призивът на унгарското правителство за прекратяване на огъня в съседна Украйна е "циничен", предвид това, че големи части от страната са окупирани от руските сили, заяви американският посланик в Будапеща Дейвид Пресман, цитиран от Ройтерс.

В Конгреса на САЩ изготвиха резолюция с искане Украйна да се върне към границите от 1991 г.

Посланикът не спомена изрично унгарския премиер Виктор Орбан, но унгарският лидер нееднократно е призовавал за прекратяване на огъня и мирни преговори - стъпка, която според критици би била равнозначна на отстъпване на части от украинската територия на руския президент Владимир Путин.

"Когато чуваме политици да се застъпват за помирение, маскирано като мир, нека сме много ясни: само един човек може да установи мир. Ако Путин спре боевете, войната ще свърши. Ако Киев спре да се бие, Украйна ще загине", каза Пресман по време на семинар в Будапеща.

Говорителят на унгарското правителство засега не е отговорил на запитванията на Ройтерс за коментар.

"Цинично е да се говори за прекратяване на огъня, когато не твоята страна е тази, от чиято територия почти една пета е окупирана от чуждестранна армия", допълни посланикът.

Коментарите на Пресман показват засилващия се разкол сред съюзниците от НАТО. Орбан, който беше преизбран през 2022 г. за четвърти последователен мандат, каза, че да бъде страна членка на НАТО е от "жизненоважно значение" за Унгария, но правителството му няма да изпрати оръжие на Украйна или да скъса икономическите си отношения с Москва.

Пресман добави, че блокирането на заседанията на високо равнище на Комитета НАТО-Украйна от страна на Унгария, заради спор с Киев за отношението към етническите унгарци, е "несъстоятелно".

"Обезпокоени сме от използването от унгарските власти на НАТО като инструмент за решаване на двустранни спорове", подчерта дипломатът.

Източник: БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Посланикът на САЩ в Будапеща: Призивът на Унгария за прекратяване на огъня в Украйна е циничен | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!