Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Зеленски говори със Си Цзинпин по телефона за първи път от началото на войната

Украинският президент Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с китайския президент Си Цзинпин, предаде агенция УНИАН, като се позова на съобщение в официалния акаунт на Зеленски в "Туитър".

Агенцията отбелязва, че разговорът между двамата лидери е бил продължителен.

"Имах дълъг съдържателен телефонен разговор с президента Си Цзинпин. Вярвам, че това, както и назначаването на посланик на Украйна в Китай, ще дадат мощен тласък за развитието на нашите двустранни отношения", пише Зеленски.

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес, че по отношение на кризата в Украйна Китай винаги стои на страната на мира, като основната му позиция е да насърчава мира чрез преговори. Това предаде агенция Синхуа, като се позова на казаното от китайския лидер в днешния му телефонен разговор с неговия украински колега.

Диалогът и преговорите са единственият възможен изход от кризата в Украйна и че никой не печели от ядрена война, подчерта китайският президент.

Си Цзинпин съобщи, че Китай ще изпрати специален представител на китайското правителство по евразийските въпроси, който ще посети Украйна и други държави, за да проведе задълбочена комуникация с всички страни по политическото уреждане на украинската криза, допълва Синхуа.

На 29 март стана известно, че Зеленски е поканил държавния глава на Китай в Украйна. За продължаващата повече от година пълномащабна война двете страни нито веднъж не са водили разговори, отбелязва УНИАН.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, коментира разговора:

Отбелязваме готовността на китайската страна да положи усилия за установяване на преговорен процес. Виждаме широко съзвучие на нашите принципни подходи с разпоредбите на съответния документ с позиция, публикуван от китайското външно министерство на 24 февруари. 

В същото време смятаме, че проблемът не е в липсата на добри планове. Досега киевският режим показа, че отхвърля всякакви разумни инициативи, насочени към политическо и дипломатическо уреждане на украинската криза, и обуславя евентуалното си съгласие за преговори с ултиматуми със съзнателно нереалистични искания. 

Украинските власти и техните западни поддръжници вече показаха, че са способни да блокират мирните инициативи. По тяхно собствено признание споразуменията от Минск бяха необходими само за изтегляне на времето и натрупване на офанзивен потенциал. През пролетта на 2022 г. почти готовите мирни споразумения, които страните бяха постигнали по предложение на Киев, внезапно бяха отхвърлени от него. Зеленски дори се обяви законодателно против каквито и да било разговори с руския президент Владимир Путин. 

Така че всякакви призиви за мир едва ли могат да бъдат възприети адекватно от марионетките, контролирани от Вашингтон.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Зеленски говори със Си Цзинпин по телефона за първи път от началото на войната | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!