Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Конгреса на САЩ изготвиха резолюция с искане Украйна да се върне към границите от 1991 г.

В Киев определиха документа като "блестящ"

Конгресмени от Демократическата партия и Републиканската партия внесоха в Камарата на представителите на САЩ резолюция с искане войната в Украйна да приключи с връщане на границите от 1991 г., съобщи Yahoo News.

В документа се казва, че "политиката на САЩ е, че Украйна трябва да победи инвазията и да възстанови международно признатите си граници от 1991 г.", т.е. с Крим и другите територии, анексирани от Русия.

Резолюцията също така призовава Украйна да се присъедини към НАТО. Освен това в документа се казва, че Русия трябва да плати репарации, а служители на Кремъл да бъдат съдени за военни престъпления.

Документът е изготвен от републиканеца Джо Уилсън и демократа Стив Коен, които са членове на Хелзинкската комисия на Конгреса. Той ще бъде разгледан от Комисията по външни работи на Камарата на представителите, преди да бъде подложен на гласуване в пленарната зала.

В изявлението на Хелзинкската комисия се казва, че на 25 април десетки поддръжници на Украйна са се събрали пред Капитолия, за да приветстват резолюцията в Конгреса. Сред дошлите е бил и третият украински президент Виктор Юшченко.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент, приветства внасянето на резолюцията. В разговор с Yahoo News той нарече документа "блестящ". Посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова благодари на конгресмените във Facebook "за лидерството им в консолидирането на помощта за Украйна и двупартийната им визия за нашата обща победа".

"Не бива да повтаряме грешката от 1 септември 1939 г." - казва главният вносител на резолюцията, републиканецът Джо Уилсън пред Yahoo News, визирайки нахлуването на Адолф Хитлер в Полша, последвало отчаяните усилия за успокояване на нацистка Германия и предотвратяване на втора световна война.

Връщането на границите на Украйна е важно, тъй като 1991 г. бележи разпадането на Съветския съюз и появата на независима Украйна, която включва Кримския полуостров, пише Yahoo News.

Руският президент Владимир Путин завзе Крим по време на първоначалното нахлуване в Украйна през 2014 г., което Съединените щати и много европейски държави осъдиха, но не спряха. Кремъл също така подкрепи руските сепаратисти в Луганск и Донецк - два региона в част от Източна Украйна, известна като Донбас. Оттогава Русия напълно анексира тези и още две области, което се смята за незаконно.

Освен че потвърждава подкрепата за победата, резолюцията призовава Украйна да се присъедини към НАТО - стъпка, която Русия със сигурност би сметнала за сериозна провокация, пише изданието.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: В Конгреса на САЩ изготвиха резолюция с искане Украйна да се върне към границите от 1991 г. | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!