Софра за 16 млн. Кметът от ГЕРБ Димитър Бръчков остави Петрич без пречиствателна станция, адвокат намаза 34 бона (ДОКУМЕНТИ + ВИДЕО): Narod.bg


Димитър Бръчков е типичен представител на шайката на Бойко

Петрич устойчиво затъва заради сенчестите схеми на кмета от ГЕРБ Димитър Бръчков, установи за пореден път екип на Narod.bg. След серия разкрития за безобразията на гербаджията осветляваме нова схема за 16 милиона лева, с които би трябвало югозападният град да влезе в XXI век с изграждането на така нужната пречиствателна станция за отпадни води.

Според наш източник от Петрич, запознат в детайли с измамите в общината, проектът с осигурено финансиране в размер на 15 770 296 лв. е направен така, че при успешно реализиране да остане „ресто“ от 2 милиона лева като жест на благодарност от фирмата-изпълнител към тарикатите в местната власт.

В крайна сметка врътката пропада след санкция на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и съдебно дело, защото обществената поръчка е възложена от кмета Димитър Бръчков директно на близка нему уж софийска фирма. Така „бонусът“ за домораслите кукловоди пропада, но от безобразието в крайна сметка страдат хората в Петрич, защото остават без така нужната иновация.

Дотук се стигна, след като Община Петрич под ботуша на кмета Димитър Бръчков с „носни проблеми от Колумбия“ пропусна възможността да изгради така бленуваната от всяка българска община пречиствателна станция.

Въпреки, че имаше одобрен проект и осигурено финансиране, десетилетните мечти на петричани за воден цикъл и ударно асфалтиране на улици отново няма да се сбъднат. Това стана ясно след Решение № 1485 на ВАС от 09.02.2023 г., а 16-те милиона лева, спечелени за този проект, са безвъзвратно загубени. За капак сроковете за обжалване и предоговаряне са изтекли, разбираме решение на Върховния административен съд (ВАС).

Кметът от ГЕРБ Димитър Бръчков не успя да направи законово-издържана процедура за обществената поръчка и гражданите ще трябва да се примирят с досегашното положение, категоричен е информаторът на Narod.bg.

ХРОНОЛОГИЯТА

С Протокол № 5 от 22.12.2020 година ПУДООС взима решение за целево отпускане на 15 770 296,19 лв. с ДДС за реализиране на проект: „ Пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Петрич и довеждаща инфраструктура – захранващ /външен/ водопровод, довеждащ колектор и транспортен достъп“.

Този проект е залегнал като точка 1.1 в Протокола и в Дневния ред. Като точка 3.5.1. от същия протокол УС на ПУДООС приема и решение за определяне на сроковете за валидност на взетите решения за целевото отпускане на средства. И тези срокове са :

–        В срок до две години от датата на Решението за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за реализацията на проект, да се сключи договор за финансиране. В случай, че след изтичане на определения срок, не се сключи договор с ПУДООС, независимо от причините за това, взетото от УС решение за финансиране автоматично се отменя.

–        Срокът за изпълнение на сключения договор с ПУДООС не може да бъде по-дълъг от три години от датата на подписването му.

Решението е в сила от 22.12.2020 година и е валидно до 22.12.2022 година.

Тази добра новина за всички жители на Петрич бе публично оповестена, както от екипа, така и лично от Бръчков.

В последната предизборна кампания лично кметът от ГЕРБ с кандидатите за народни представители от шайката показваха на всички петричани къде ще бъде построена новата придобивка за града и молеха за доверието на хората с добре свършената си работа.

Първи опит общината да направи поръчка за изграждане:

На 02.04.2021 година кметът на община Петрич обявява Процедура за обществена поръчка за изграждането на Пречиствателната станция. Документи подават четири дружества. На 05.11.2022 година с Доклад на комисията, обществената поръчка е ПРЕКРАТЕНА. Нито един от участниците не е класиран да изпълни проекта.

Втори опит да се направи поръчка за изграждане:

На 05.01.2022 година Димитър Бръчков отправя покана за директно договаряне без предварително обявление, което е недопустимо при проект на стойност близо 16 млн. лева.

Поканата е към ЮНАЙТЕД ГРУП ЕООД и Джи Пи Груп АД. На 24.01.2022 следва и Решението за класиране. На първо място е класиран ЮНАЙТЕД ГРУП ЕООД. И точно тогава се намесва народният представител от ИТН Виктория Василева, която отправя питане към министър Борислав Сандов, тогава управляващ МОСВ, за законосъобразността на това безумно решение на кмета на Петрич Димитър Бръчков.

Без одобрение на МОСВ, без одобрение на ПУДООС, Бръчков отправя покана за директно договаряне и сключване на договор за изпълнение. Според специалисти в областта на обществени поръчки и европейско финансиране директно договаряне за проект, струващ 16 млн. лева, е меко казано непрозрачно и скандално деяние.

Така със заповед на министъра кметът Бръчков прекратява тази процедура на 30.03.2022 г. Така приключва вторият опит.

Трети опит:

На 22.08.2022 година, публикувано на 2б.08.2022 г., община Петрич открива отново процедура за избор на изпълнител на Проект „Изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Петрич и довеждаща инфраструктура“.

Документи подава само един участник — „А/1ДИ КОМЕРС ГРУП ЕООД София, като част от ДЗЗД „ПСОВ Струмяни 2022″. На 18.11.2022 г същата фирма е класирана на първо място /поради липса на други участници/ и на 01.12.22 г. е качен докладът на комисията.

Но и тук има драми за кмета Бръчков. Още след обявлението фирма „Биогест България“ ЕООД обжалва пред КЗК процедурата за обявяване на обществената поръчка. На 10.11.2022 г. КЗК излиза с Решение 886, което отсъжда в полза на Петрич.

Адвокат Детелина Попова лапва близо 34 000 лева от парите на данъкоплатците по волята на гербопитека Димитър Бръчков

Общината в лицето на кмета Бръчков е представлявано от Адвокатско дружество от София – „Детелина Попова“, на което дружество кмета е заплатил 16 800 лева хонорар. Фирма „Биогест България“ ЕООД обжалва това решение на КЗК пред ВАС и така на 09.02.2023г.

ВАС излиза с Решение 1485, с което ОТМЕНЯ решението на КЗК, което е в полза на община Петрич, ОТМЕНЯ решението за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка от община Петрич, ОСЪЖДА кмета Димитър Бръчков да заплати всички направени разходи по делото. Решението е ОКОНЧАТЕЛНО.

Два транша по 16 800 лева отиват към частна адвокатска кантора, при положение, че в Община Петрич работят 8 юристи!

Община Петрич, в лицето на кмета г-н Бръчков, отново е представлявана от Адвокатско дружество от София – „Детелина Попова“, на което дружество кмета е заплатил повторно нови 16 800 лева хонорар. Въпреки това Община Петрич губи делото.

Така на 15.02.2023 г. процедурата отново не съумява. И с това безславно приключва и третият и ПОСЛЕДЕН ОПИТ.

Защо последен?

В Протокол № 5 на УС на ПУДООС са споменати и сроковете за подписването на Договор между общината и ПУДООС, а именно НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ГОДИНИ. Сиреч, става ясно, че решението на ПУДООС за безвъзмездно финансиране за този проект автоматично се отменя. Община Петрич НЯМА да получи близо 16 млн. лева за този изключително важен проект. Решението на ПУДООС е с дата 22.12.2020 година.

Въпросите, които задават петричани, са много, а отговорността за този провален проект тепърва следва да се уточни и понесе. На фона на огромната загуба за града, защото пречиствателната станция щеше качествено да промени стандарта на живот в общината, хонорарът от 34 000 лв. за адвокати от София може би изглежда нищожен, но в юридическите среди бушува възмущение от тази колосална сума за подобни услуги и поставя въпроса за качеството на юридическия отдел в общината от 8 юристи, както и защо са били неспособни да си свършат работата. А може би е просто въпрос на некомпетентност.

Дали битката между наши и ваши фирми-изпълнители остави Петрич без пречиствателна станция в борбата за пълни чекмеджета или е липса на компетенции, остава тема за прокуратурата.

Жалко е обаче, че жителите на поредна община в корупционното менгеме на ГЕРБ останаха ощетени заради схемите на управниците си.

Прелюбопитно е, че през 2014-а година, когато беше общински съветник от ГЕРБ, Димитър Бръчков лично поиска оставката на тогавашния градоначалник Вельо Илиев заради проваления му опит да изгради пречиствателна станция.

Дали сега Бръчков ще намери капка доблест да освободи поста, след като и той за 8 години не успя да сбъдне мечтата на петричани за пречиствателна станция, пита риторично източникът на Narod.bg

Вижте колко е „харесван“ Димитър Бръчков от петричани

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Софра за 16 млн. в Narod.bg: Кметът от ГЕРБ Димитър Бръчков остави Петрич без пречиствателна станция, адвокат намаза 34 бона (ДОКУМЕНТИ + ВИДЕО) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!