Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Южна Африка се оттегля от Международния наказателен съд заради заповедта за арест на Путин


Владимир Путин и президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, Южна Африка, 26 юли 2018 г. Снимка: Ройтерс

Президентът Сирил Рамафоса заяви, че управляващата партия „Африкански национален конгрес“ е решила Южна Африка да се оттегли от Международния наказателен съд (МНС).

Южна Африка остава в МНС, президентът направил „грешно изказване“

Базираният в Хага МНС издаде заповед за арест през март на руския президент Владимир Путин за военното престъпление „депортиране“ на украински деца.

Претория ще бъде домакин на планираната за юни среща на върха на БРИКС – група от страни, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Като член на МНС страната теоретично трябва да арестува руския президент, ако влезе на нейна територия.

„Управляващата партия реши, че е разумно Южна Африка да се оттегли от МНС“, каза Рамафоса на пресконференция след посещението на финландския президент Саули Ниинистьо, предаде Africa News.

Дали Южна Африка ще спре Путин е „в процес на обсъждане“, добави държавният глава.

„Путин може да дойде в тази страна по всяко време“, каза генералният секретар на управляващата партия на Южна Африка Фикиле Мбалула по-рано на пресконференция. „МНС не обслужва интересите на всички, а на малцина“, добави той.

Рамафоса подчерта, че решението Южна Африка да се оттегли от МНС е взето до голяма степен поради възприеманото несправедливо отношение към някои страни от съда.

„Бихме искали да видим този въпрос за несправедливо отношение правилно обсъден, но междувременно управляващата партия реши още веднъж, че трябва да се оттеглим“, каза Рамафоса.

Южна Африка преди това се опита да се оттегли от МНС през 2016 г. след посещението на бившия судански президент Омар ал Башир. Претория отказа да го арестува. Срещу Омар ал Башир също беше издадена заповед за арест от МНС в Хага.

Оттеглянето на Претория тогава беше осуетено от съда на страната, който реши, че подобно решение би било противоконституционно.

Южна Африка отказва да заеме страна по отношение на войната в Украйна, като подчерта, че възприема неутрална позиция, за да може да „играе роля в разрешаването на конфликти“, обясни още веднъж Сирил Рамафоса.

Страната също беше домакин на военноморски учения с Русия и Китай край бреговете си през февруари, предизвиквайки „загриженост“ на международната сцена.

Връзките на Южна Африка с Русия датират от ерата на апартейда, като Кремъл подкрепяше Африканския национален конгрес в борбата му за независимост, примомня Africa News.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Южна Африка се оттегля от Международния наказателен съд заради заповедта за арест на Путин

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!