Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Луд скандал между Китай и Европейския съюз!

Йордан Халачев

Луд скандал между Китай и Европейския съюз!

Посланникът на Китай в Париж, Лу Шае си спечели репутацията на китайския „войн-вълк“,след като създаде чутовен скандал с Европейския съюз.

Запитан за позицията му дали Крим е част от Украйна или не, Лу каза в интервю, излъчено по френската телевизия в петък, че исторически той е бил част от Русия и е бил предложен на Украйна от бившия съветски лидер Никита Хрушчов,чета в Ройтерс.

Посланник Лу Шайе поставя под съмнение и суверенитета на Украйна и други бивши съветски републики,продължава Ройтерс:„Тези страни от бившия СССР нямат действителен статут в международното право, защото няма международно споразумение, което да материализира техния суверенен статут“, добави Лу.

Наскоро чух същото и по отношение на ГДР-за липса на международно споразумение!

Говорител на германското външно министерство каза, че е взело под внимание коментарите на Лу "с голямо учудване, особено след като изявленията не са в съответствие с китайската позиция, която познаваме досега".

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис каза, че трите балтийски страни ще извикат китайски представители, за да поискат официално разяснения,пише Ройтерс.

Той казал, че Пекин "изпраща същото послание" като Москва относно поставянето под съмнение на суверенитета на бившите съветски страни, което той определи като "опасно".

Лидерите на ЕС ще обсъдят позицията на блока спрямо Китай и бъдещите му отношения с Пекин по време на следващата си среща на върха през юни, каза председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Говорейки преди срещата на външните министри на ЕС в Люксембург по-рано през деня, чешкият външен министър Ян Липавски каза, че коментарите на Лу са "напълно неприемливи".

За да успокоят афектираните европейци от Пекин последваха две умиротворителни съобщения,но на всички дипломати е ясно какво означава казаното от посланик Лу Шей.

Ясно на всички е,че китайски посланник никога не може да прояви инициативи извън решенията на ККП,защото мерките в Китай са твърде сурови.

Китайското посолство в Париж съобщи, че посланик Лу Шей е изразил лична гледна точка за Крим.

Китай уважава статута на бившите съветски държави-членки като суверенни нации, заяви външното му министерство в понеделник, дистанцирайки се от коментарите на своя пратеник в Париж , който предизвикаха истерия в европейските столици.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!