Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Още 19 държави искат да станат членове на БРИКС

Членове на БРИКС и държави, които искат да се присъединят към съюза към декември 2022 г.

Деветнадесет държави са изразили интерес да се присъединят към БРИКС, съобщи Bloomberg.

Блокът на нововъзникващите пазари ще се срещне в Кейптаун на 2-3 юни, за да обсъди своето разширяване, каза Анил Суклал, посланик на Южна Африка в БРИКС.

Името на съюза БРИКС (BRICS) е абревиатура от първите букви на държавите-членки: Бразилия, Руската федерация, Индия, Китай и Южна Африка, които заедно представляват над 40 на сто от световното население и 27 на сто от глобалния БВП.

„Това, което ще бъде обсъдено, е разширяването на БРИКС и как това ще се случи“, каза той. – „Тринадесет държави поискаха официално да се присъединят, а други шест поискаха неофициално. Получаваме заявления за присъединяване всеки ден.“

Китай започна разговора за разширяване, когато беше председател на БРИКС миналата година, тъй като втората по големина икономика в света се опитва да изгради дипломатическо влияние, за да се противопостави на господството на развитите страни.

Външните министри от петте държави-членки са потвърдили, че ще присъстват на дискусиите през юни, каза Суклал. В допълнение към членството, те ще обсъдят и „горещи точки“, включително Судан, където конфликтът между армията и паравоенни сили продължава вече 12-ти ден.

От създаването си  през 2006 г. групата е приела само един нов член – Южна Африка през 2010 г. Саудитска Арабия и Иран са сред страните, които официално са поискали да се присъединят, каза Суклал.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Още 19 държави искат да станат членове на БРИКС - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!