Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кампания за референдум против изпращането на оръжие за Украйна започна в Италия


Зеленски получи уверение от премиера на Италия Джорджа Мелони, че правителството й ще продължи да подкрепя с оръжия Украйна. Снимка: Newsweek

Кампания за събиране на подписи срещу изпращането на оръжия в Украйна започна в събота в цяла Италия, съобщи вестник Il Fatto Quotidiano, отбелязвайки, че видни обществени и културни дейци на страната, които подкрепиха инициативата, имат за цел да проведат народен референдум по въпроса за доставките на оръжие.

Подписите ще се събират както онлайн, така и във физически пунктове на кампанията в различни италиански градове в продължение на няколко седмици. Те ще бъдат внесени в италианския парламент с искане за провеждане на референдум. Основните му инициатори са два комитета Refuse War и Future Generations. Както очакват организаторите, към инициативата ще се присъединят и други сдружения и обществено-политически организации, които се застъпват за мир, който е невъзможен, докато Украйна получава оръжие от Европа.

През март 2022 г. италианският парламент одобри резолюция за подпомагане на Украйна, включително с предоставяне на военна помощ. Издадени са 5 вътрешноведомствени постановления със засекретен списък на оръжията за доставка.

Новото дясноцентристко правителство, което дойде на власт през октомври, преди това одобри указ за удължаване на военната помощ за цялата 2023 г., който беше одобрен от парламента. В края на миналата година беше одобрено шесто постановление. Италианският премиер Джорджа Мелони посети Киев и увери Зеленски, че Италия ще продължи да оказва помощ на Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кампания за референдум против изпращането на оръжие за Украйна започна в Италия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!