Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франция и балтийските страни се възмутиха от думите на китайския посланик в Париж, че Крим е руски

Китайският посланик в Париж Лу Шае заяви в интервю за френската телевизия LCI, излъчено в петък, че исторически Крим е бил част от Русия и че е бил прехвърлен в Украйна от бившия съветски лидер Никита Хрушчов. 

Франция, Естония, Латвия и Литва изразиха възмущението си от изявление на китайския посланик в Париж, с което той постави под въпроса суверенитета на бивши съветски република като Украйна, предаде Ройтерс.

Запитан за позицията си по въпроса дали Крим е част от Украйна или не, китайският посланик Лу Шае заяви в интервю за френска телевизия, излъчено в петък, че исторически Крим е бил част от Русия и че е бил прехвърлен в Украйна от бившия съветски лидер Никита Хрушчов. 

"Бившите съветски републики нямат действителен статут в международното право, защото няма международни споразумения, които да уреждат суверенния им статут", изтъкна Шае.

Франция изрази днес "пълната си солидарност" с всички страни, за които може да се отнасят думите на посланика, и изтъкна, че те са постигнали независимост "след десетилетия на потисничество". 

"Що се отнася до Украйна, тя бе призната от международната общност, включително от Китай, в границите си от 1991 г., в които влиза и Крим", заяви говорител на френското външно министерство.

Говорителят каза още, че Китай ще трябва да изясни дали изявленията на посланика отразяват позицията на китайската държава или не.

Трите балтийски страни, които също са бивши съветски републики, реагираха по сходен начин.

Източник: БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Франция и балтийските страни се възмутиха от думите на китайския посланик в Париж, че Крим е руски | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!