Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коронавирусната ваксина заплашва имунитета на Урсула фон дер Лайен

Заради ваксината срещу коронавируса шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен може да остане без политически имунитет. Корупционният скандал за „помощта“, оказана от фон дер Лайен на шефа на фармацевтичния гигант Pfizer при сключването на многомилиарден договор, получи ново развитие.

Скандалът с обвиненията в укриване и унищожаване на компрометиращи доказателства се проточи повече от година без последствия. Но сега делото, което беше заведено от обикновен гражданин, внезапно получи ход.

В Европейския съюз се разви корупционен скандал, чийто основен обвиняем е настоящият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В началото на седмицата паневропейският новинарски портал Euractiv съобщи, че белгийското правосъдие е включено в разследването на случая с ваксината на Pfizer.

Фон дер Лайен е заподозряна, че е "пряко повлияла" на преговорния процес, когато Европейската комисия подписа договори за доставка на 1,8 милиарда дози антиковид ваксини през 2021 г.

Пресата вече отбеляза, че продължаващото съдебно производство може да доведе до факта, че белгийският съд ще изисква премахване на имунитета от ръководителя на Европейската комисия.

New York Times разкри историята още през есента на 2021 г. - изданието съобщи, че шефът на Европейската комисия и главният изпълнителен директор на американската компания Pfizer Албърт Бурла са си писали в навечерието на най-големия договор за закупуване на ваксини в историята на Европейския съюз. Цената на сделката, ако беше стигнала до края, щеше да достигне 35 млрд. евро, отбелязва NYT.

Дело за изчезнал СМС

Когато Александър Фанта, журналист от германското издание netzpolitik.org, поиска достъп до кореспонденцията на фон дер Лайен и Бурла, Вера Юрова, заместник-ръководител на ЕК по ценности и прозрачност, каза, че съобщенията могат да бъдат изтрити поради тяхната „краткотрайна, ефимерна природа“.

Това вече предизвика скандал на върха - омбудсманът на ЕС Емили О'Райли обвини еврочиновниците в "лоша администрация" и "липса на прозрачност". Нещо повече, оказа се, че когато омбудсманът е поискал от ЕК да предостави запис на СМС съобщения, служители на Европейската комисия дори не са си направили труда да прехвърлят искането на рецепцията на фон дер Лайен.

В края на януари тази година стана известно, че The New York Times заведе дело срещу Европейската комисия за отказ да направи публично достояние кореспонденцията между шефа на ЕК и изпълнителния директор на Pfizer.

И накрая, на 5 април служител на една от белгийските консултантски фирми Фредерик Балдан (наричан още лобист на европейските институции) завежда дело срещу фон дер Лайен в първоинстанционния съд в град Лиеж.

Ищецът посочи, че действията на ръководителя на Европейската комисия са навредили на финансовите интереси на Белгия и са подкопали "общественото доверие".

Фон дер Лайен преговаря без разрешение и прикрива този факт, а броят на закупените ваксини значително надхвърля нуждите на страните членки на ЕС, се казва в исковата молба.

Изтриването на СМС кореспонденция с изпълнителния директор на американския фармацевтичен гигант Pfizer, според Балдан, не е нищо повече от унищожаване на доказателства. Отказът за предоставяне на кореспонденция е нарушение на правото на свобода на информацията.

"СМС-гейт" взема криминален обрат. Председателят на Европейската комисия е обвинена в злоупотреба с власт и длъжност, унищожаване на документи и корупция“, цитира Euractiv евродепутата Мишел Ривази.

Според нея разследването трябва да премине под контрола на Европейската прокуратура (EPPO).

Не за първи път

В ситуацията, която се развива около личността на Урсула фон дер Лайен, е необходимо да се разгледат едновременно няколко причини и фактора, сред които е политическият натиск върху ръководителя на Европейската комисия.

Това мнение изрази пред REGNUM Станислав Ткаченко, професор от катедрата по европеистика във Факултета по международни отношения на Държавния университет в Санкт Петербург, експерт от Валдайския клуб.

„Първо, ясно е, че Урсула фон дер Лайен е в своя първи и последен мандат. Тя се провали в мисията си много лошо".

Следователно нейните опоненти образуват такава среда, в която тя със сигурност не може дори да мисли за кандидатстване за втори мандат “, обясни Ткаченко.

Второ, общото недоволство от Европейския съюз "е толкова голямо, че всички тези решения ще бъдат подкрепени както от общественото мнение, така и от политическите партии", смята експертът.

„Тази история е доста стара и решението да бъде активирана е очевидно политическо. Обяснявам това с факта, че мандатът на фон дер Лайен изтича и тя гарантирано няма да бъде избрана“, каза Ткаченко.

Ако президентството на Фон дер Лайен приключи по този начин, тя няма да е първата, която ще се оттегли от поста шеф на ЕК по обвинения в корупция, смята експертът.

„Тук може да си спомним Жак Сантер и Мануел Марин. Те приключиха мандата си с престъпен влак, но делото не дойде преди свалянето на имунитета “, отбеляза Ткаченко.

Жак Сантер, който оглавяваше ЕК през 1995-1999 г., подаде оставка след публикуването на скандален доклад на независими депутати за корупция, непотизъм и некомпетентност в Европейската комисия. Марин, който стана временно изпълняващ длъжността шеф на ЕК след оставката на Сантър, също не можа да остане на стола си.

Апаратна война в Брюксел

В случая с фон дер Лайен играе роля и личният фактор - "ужасната политическа борба и яростната омраза", които Фон дер Лайен и шефът на Европейския съвет Шарл Мишел имат един към друг", каза експертът от Валдайския клуб Дмитрий Суслов, зам.-директор на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания на Висшето училище по икономика за агенция REGNUM .

Ръководителят на изпълнителната власт на Европейския съюз фон дер Лайен и ръководителят на най-висшия политически орган на ЕС Мишел „не могат да споделят лидерството в институциите на ЕС, те се опитват да се отслабят взаимно и се борят един срещу друг друго задкулисно, апаратна и кабинетна битка“, отбеляза експертът.

„Не бих изключил, че педалирането на тези обвинения и разпалването на скандал в момента е отражение на тази борба", заяви той.

"По много въпроси враждебността на Мишел и Урсула фон дер Лайен се излива в общественото пространство, например по отношение на политиката към Китай, отбеляза Суслов. Тук фон дер Лайен е корав ястреб, а Мишел подкрепи Еманюел Макрон и неговата линия за европейска стратегическа автономия и недопустимостта ЕС да изпадне в пълна зависимост от САЩ", добави експертът.

Както беше отбелязано по-рано от агенция REGNUM, посещението на фон дер Лайен в Пекин "за работа" с Макрон, което изненада мнозина, се обяснява именно с факта, че ръководителят на ЕК, като носител на твърда линия, "се грижи за" френският президент, който беше решен да преговаря и да установи бизнес контакти с Китай.

Какво може да очаква Урсула

Очевидно фон дер Лайен иска да остане начело на Европейската комисия за втори петгодишен мандат (сегашният изтича през 2024 г.), отбелязва Суслов.

Въпреки че, добавя той, има няколко варианта за нейната съдба, един от които е преминаването й на поста генерален секретар на НАТО. В полза на този вариант говори нейният мандат като министър на отбраната на Германия през 2013-2019 г., а не в полза на това, че в това си качество тя се оказа не най-компетентният лидер.

„По-фундаментален фактор е, че за мнозина в ЕС, дори в рамките на Европейската комисия, фон дер Лайен се възприема като неправилно управляван казак, агент на влиянието на САЩ“, каза Суслов.

- "Политиката, която фон дер Лайен насърчава както по отношение на трансатлантическите отношения, така и по отношение на връзките на ЕС с други страни, включително Китай, е 100% отражение на американския дневен ред", заяви експертът.

"Имайки предвид политическото значение, влияние и правомощия на ръководителя на ЕК, това е много сериозно, защото ЕК определя търговската, селскостопанската и риболовната политика на ЕС", добави той.

Европейската комисия има много широки правомощия и когато шефът на Европейската комисия е "агент на влиянието на САЩ", тези, които все още мислят за конкурентоспособността на Европа, започват да възприемат дейността на фон дер Лайен като заплаха за икономическото развитие. на ЕС, обобщи Суслов.

Ткаченко призна, че този път Урсула фон дер Лайен ще бъде изправена пред наказателна отговорност, но присъдата ще бъде много мека.

„Ясно е, че тя не е сложила пари в джоба си - тя е лобирала за интересите на определена фирма, за да получи тя бюджетни средства. Съответно компаниите ще бъдат глобени, Урсула фон дер Лайен ще прекрати политическата си кариера, но няма да влезе в затвора - това е сигурно ”, прогнозира експертът.

Бъдещето на Фон дер Лайен ще зависи от това колко влиятелни са определени политически групи, а именно групата за подкрепа на настоящия шеф на ЕК, условната американска клиентела, включително Германия, и групата, която работи срещу нея, преди всичко Франция, отбелязва експертът . Резултатът от по-нататъшната борба ще зависи именно от тези подреждания, но сегашните събития най-малкото намаляват шансовете й да бъде преизбрана за втори мандат, заключава експертът.

Превод: СМ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Коронавирусната ваксина заплашва имунитета на Урсула фон дер Лайен - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!