Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Робърт Ф. Кенеди: „Ние създадохме Ислямска държава в Ирак и Сирия“


Робърт Ф. Кенеди се кандидатира за президент на САЩ, снимка: Fox News

Кандидатът за президент на САЩ Робърт Ф. Кенеди (племенник на убития 35-и американски президент Джон Кенеди) обвини директно САЩ за създаването на терористичната организация „Ислямска държава“.

„Ние създадохме ИДИЛ („Ислямска държава в Ирак и Сирия“-б.а.), предизвикахме 2 милиона бежанци да избягат в Европа“, заяви Кенеди в речта си при обявяването на предизборната си кампания в Бостън, Масачузетс в сряда.

„Чичо ми встъпи в длъжност, два месеца по-късно се бореше с разузнавателния си апарат и военните си, защото искаха да нахлуят – искаха да направят операцията в Залива на прасетата“, припомни Кенеди-младши.  Той визира неуспешния опит на обучени от ЦРУ кубински наемници да нахлуят в Куба и да свалят революционното правителство на Фидел Кастро през април 1961 г.

„Той беше напълно против [но] той ги остави да се търкалят над тях. И в средата на Залива на прасетата осъзна, че ги лъжат и осъзна, че функцията на разузнавателните агенции е станала да осигурят на военно-промишления комплекс постоянен източник на войни. И той излезе посред нощ по време на катастрофата в Залива на прасетата и каза: „Искам да взема ЦРУ и да го разбия на хиляди парчета и да го разпръсна на ветровете“, каза Робърт Ф. Кенеди.

„Джордж У. Буш имаше същия проблем. Джордж У. Буш казва, че най-голямата грешка, която е направил като президент, е, че е послушал директора на ЦРУ Джордж Тенет, че Саддам Хюсеин има оръжия за масово унищожение. И така, неоконсерваторите и ЦРУ трябва да отидат в Ирак и… Направете смяна на режима. Сега сме похарчили 8 трилиона долара и какво получихме за тези 8 трилиона долара? Нищо. По-лошо от нищо. Сега Ирак е много по-зле, отколкото беше, когато влязохме там. Ние сме убили повече иракчани, отколкото Саддам Хюсеин някога е убил. Може да сме убили един милион иракчани, никой не знае броя… Ние създадохме ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Сирия – б.а.). Прогонихме два милиона бежанци в Европа, те дестабилизираха демокрацията за едно поколение в Европа, те предизвикаха Брекзит. Това е цената на войната в Ирак“, каза политикът.

Робърт Ф. Кенеди не е първият кандидат за президент, който обвинява САЩ в създаване на терористичната група. През 2016 г. тогавашният кандидат на републиканците Доналд Тръмп многократно обвини президента Барак Обама, че е „основателят на ИДИЛ, буквално“ и нарече бившия държавен секретар „мошеничката Хилари Клинтън“ „съосновател“.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани цитира кандидата на демократите Робърт Ф. Кенеди-младши и подчерта, че изказването на америкнския политик потвърждава отдавна заявеното мнение на Техеран, че САЩ са „кръстник“ на ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Сирия).

Иран от години обвинява САЩ за създаването на регионалната нестабилност, която доведе до ИДИЛ, и обвини Вашингтон, че използва битката си срещу джихадистката групировка като извинение, за да оправдае незаконната си окупация на богати на петрол територии от Сирия и заграбването на сирийския петрол.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Робърт Ф. Кенеди: „Ние създадохме Ислямска държава в Ирак и Сирия“ - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!