Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Закопават държавата. Затова са планираните...

Станислав Бачев

Днес служебните неадекватници започнаха да признават това, което до скоро отричаха. Но го признават на порции. 

Признаха, че ще теглят 13.9млрд. заем.

И тук спестяват част от истината. До края на годината ще са поне 15-16млрд. Закопават държавата.

До преди седмица говореха за 3% дефицит, вече са 6.4%. 

И тук подвеждат - ще им се наложи да прекалкулират разликата в цените между миналото лято, когато беше актуализацията на стария бюджет, и сега. Дефицитът ще бъде доста повече. Затова са планираните кредити. А идват местни избори. Партиите и президентската администрация водят една и съща линия.

Тези кредити закопават държавата. 

Пълна и тотална неадекватност. Липса на какъвто и да е държавнически поглед. За достойнство и дума не може да става - те са отдавна без собствена воля. Отдавна са прихванати, разработени и сега са просто субекти на чужди команди. Служби за защита на НС все едно няма, те са разпределени също, никой външен фактор няма изгода от силни служби, които да защитават интереса на България. Политическата прослойка е отговорна и за това. Време е това също да бъде казано директно, до сега беше спестявано.

Daniel Bojilov: Асенката Василев е като развален грамофон. Научил две опорки и ги повтаря до безкрай.
"С ниски лихви, които ще имаме, като влезем в Еврозоната ще развиваме динамично икономиката".
Абе льо-льо България в момента има най-ниските лихви в целия ЕС, къде още ще ги намали Еврозоната?
Вземи поне хвърли един поглед на състоянието към момента преди да плещиш глупости!

❗Публикацията, която припомням е от 1 март, в навечерието на предизборната кампания, която мина. Това, което пиша тогава се покрива напълно с настоящите събития. 

Stanislav Bachev:
В навечерието на поредната предизборна кампания е необходимо да се очертае рамката, в която тя ще протича. Рамка, която очертава текущото състояние на държавата в няколко различни нива - икономическо, социално и обществено, и геополитическо. На базата на подобна рамка може да се прогнозира поведението на политическите субекти.
Първо. Почти незабелязано премина информацията от Министерство на финансите, че в края на Февруари държавата има дефицит от 250млн. лв., докато в края на Януари има 740 млн. лв. излишък. В рамките на последния един месец са изхарчени 1млрд. лв.
Държавата няма приет бюджет за текущата година, а тя вече е в третия си месец. Няма бюджет, защото същите тези неадекватници, които от утре започват предизборна кампания не свършиха нищо полезно в последното Народно събрание. Същите неадекватници биха започнали процедура по приемане на държавен бюджет най-рано през втората седмица на Април. Държавата тогава вероятно ще бъде с двойно по-голям бюджетен дефицит. Тези пари няма откъде да дойдат като подарък. Има два варианта - или чрез висока събираемост на данъци и тяхното увеличаване, или чрез поемане на нови дългове от страна на държавата. Ще изберат да теглят още кредити. Ние вече сме в тази спирала, която ни закопава дългосрочно.
Алтернативата е да започнат да се намаляват бюджетните разходи - надбавки, помощи и т.н., да започнат да отпадат социалните елементи на държавната политика. Но ако го направят, как ще го обяснят? Предстоят местни избори, така че няма да искат да премахват социалните разходи, затова ще изберат да закопаят държавата, тоест народа.
Тук идва нещо, което е добре да се осъзнава от хората, които предстои да гласуват и подкрепят тези безродници - ако говорят за увеличаване на заплати, пенсии, магистрали, достоен труд и т.н. - да се отговори на въпроса откъде ще дойдат парите за подобни мерки? Въпросът е риторичен.
Второ. Днес БНБ повиши основния лихвен процент до 2.17%, преди месец беше 1.82%, скок от 0.35%. Беше въпрос на време да се случи, тъй като същата политика води и ЕЦБ.
Това означава, че се влошава ситуацията за бизнеса, както и за гражданите. Това е още една предпоставка за покачване на стойността на стоките и услугите във времето напред.
Трето. Българската икономика е изключително силно свързана с европейската, най-вече с германската. Затова БНБ следва ходовете на ЕЦБ. Германия на практика вече е в рецесия.
Ние сме дори по-зле, просто не е обявено, но вече всеки го усеща на практика по джоба си. България произвежда едва около 20% от това, което потребява като храни и продукти. И не ги произвежда държавата, а бизнеса. Нашите безродници по цял ден говорят за овладяване на ценовия шок - и президента, и партиите. Те не са способни да овладеят ситуацията. България е като кораб без платна и без рул - ние сме по течението. Отговорността е на тези, които методично отрязоха и продадоха през годините мачтите, платната и руля. Те са същите, които управляват и в момента. Задайте си въпроса чия собственост са най-големите хранителни вериги в България - предимно немски. България в момента е държава без тежест, защото нейната политическа прослойка няма лична тежест, но е и напълно зависима. Затова можем само да наблюдаваме процесите, но не и да ги направляваме (това е почти цитат на Ахмет Давутоглу от "Стратегическата дълбочина".)
Предстои през пролетта да започне процеса на запълване на газовите хранилища в Европа с газ за новия сезон - тук е големият въпрос на какви цени ще се случи.
Четвърто.
Обществената и медийната среда е в криза и катастрофа. Има огромно разделение, но и недоверие. Разделението е между властта и народа. Властта е събирателен образ и включва медийната среда. От едната страна стои ежедневното облъчване на политическата прослойка и двете/трите големи телевизии, а от другата стои една значителна част от народа и неговия обществен и исторически рефлекс, който все още не е затрит. Но това е целта. Дали е бомба със закъснител е въпрос на време да се разбере. Но и да гръмне, ще е за хубаво.
Пето.
Всички тези точки преди това са неделима и напълно зависима част от геополитическата среда, в която се случват, и в която е вкарана България. Ние сме инструмент, но и географско място за провеждане на чужда политика. Ескалацията, за която говоря от няколко месеца между САЩ и Русия+Иран+Китай и т.н., вече започна. В момента ние нямаме собствен суверенитет.
Тук е и отговорът на въпроса - ще има ли правителство след тези избори?
Изброените частични и непълни икономически и финансови предпоставки, заедно с политическата предпоставка, че предстоят местни избори, които са ключови за настоящата политическа прослойка - никой не би рискувал да състави редовно правителство. Дори математически е възможно само ако се обединят ППДБ + ГЕРБ. Но идват местни избори, това означава да си нанесат огромна щета. Редовен кабинет може да се случи единствено ако това е изричното желание и настояване на Вашингтон и Лондон. Важно е да се уточни, че не Министерският съвет приема законопроекти, а Народното събрание. МС изпълнява. За нашите съюзници е важно да има работещо НС, което да приеме конкретни законопроекти. Дали кабинета е редовен или служебен - те изпълняват еднакво добре външни поръчки, вече дори и натиск не е необходим.
Нашите "лидери" са напълно доволни, когато ги посрещат помощниците на американските министри.
Отвратително ниско ниво. Обидно е за нас като държава и народ.

Остава само елемента с вдигането на лихвите по кредитите, но и това ще стане.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!