Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия тества секретно оръжие „Тобол“ срещу сателити в Украйна: изтекли документи


Сателити "Старлинк", снимка: ViralVideoLab

Руското оръжие за заглушаване на сателити изглежда е в по-напреднала фаза, отколкото се е знаело досега, според секретен доклад на американското разузнаване, който изтече в Интернет заедно с други секретни документи на Пентагона, съобщи Washington Post. За изтичането на класифицираната информация беше арестуван 21-годишен американски военен, който е работил в разузнавателен отдел на ВВС на САЩ.

Москва експериментира от месеци със своите системи за електронна война „Тобол“ в опит да заглуши сигнала на Starlink в Украйна, се твърди в строго секретната оценка, която не е била оповестена досега.

Документът е от март тази година и не посочва дали някой от руските тестове е бил успешен. Според американската медия „откритието на разузнаването все пак е поразително, тъй като изглежда потвърждава това, което наблюдателите само са предполагали преди: че програма, привидно предназначена да защитава сателитите на Кремъл, може да бъде използвана вместо това да атакува тези, използвани от неговите противници.“

Starlink се оказаха жизненоважни за армията на Украйна, която разчита на малките преносими терминали за комуникация на бойното поле и предаване на разузнавателна информация. Руските сили постигнаха успех, като попречиха на украинците да използват друго комуникационно оборудване, включително радио и мобилни телефони, но сателитните сигнали са по-трудни за прекъсване.

Не е ясно дали прекъсванията на Starlink, които бяха констатирани в Украйна, са резултат от руските експерименти с „Тобол“ или други възможности за заглушаване, използвани от руските сили, като монтираната на камиони система Tirada-2 . Украинските войски съобщиха, че са имали смущения през октомври.

Анализаторите са идентифицирали най-малко седем комплекса „Тобол“ в Русия, всички от които са разположени до съоръжения, използвани за проследяване на сателити, според доклад, публикуван този месец от Secure World Foundation, частно финансирана група, фокусирана върху космическата сигурност. Някои от локациите са щабове на мобилни заглушители, твърдят анализаторите.

Сателитните смущения могат да се случат на две места: в космоса, като се насочват директно към сателитите, и на земята, където оръжията могат да се насочват към приемниците, според Secure World Foundation. Смущението, което се случва в космоса, което е известно като заглушаване на връзката нагоре, смесва сигнал с оригиналното излъчване, което изкривява информацията, която получават всички потребители на този сателит. „Тобол“ почти сигурно работи по този начин, според Барт Хендриккс, изследовател, който следи отблизо програмата.

Наземният метод, известен като заглушаване на връзката надолу, предава сигнал на същата честота като сателита, което не позволява на свързаните устройства да получат истинския сигнал. Този метод има по-малък обхват на действие, тъй като зависи от това колко близо се намира заглушителят до системите, които трябва да заглуши.

Мъск каза миналата година , че софтуерна корекция е помогнала за преодоляване на смущенията в терминала на Starlink. Не е ясно дали визираните смущения са били в резултат на заглушаване на сигнала на приемниците. „Тобол“ е проектиран да прекъсва самия сигнал по пътя му към терминала.

Изтеклият документ описва „продължаващия военен оперативен експеримент на Русия за насочване към сателитната комуникационна система Starlink над Украйна с руския „Тобол-1“ и идентифицира три места в Русия, където са проведени тестовете. „Приблизителният център“, където са били насочени, близо до Бахмут в източната Донецка област на Украйна, е видял най-тежките боеве от войната досега тази година.

Въпреки че разположението на руските комплекси „Тобол“ в цялата страна би могло да подскаже, че те се използват за отбранителни цели, трите обекта, разкрити в оценката на американското разузнаване – един извън Москва, обект край Крим и друг в руския ексклав Калининград – са най-близките до Украйна съоръжения, което ги прави подходящи за нападателна операция.

Тяхната зона на покритие, изглежда, обхваща цяла Украйна, казва Брайън Уидън – директор по планиране на програми в Secure World Foundation. В публичното пространство има само слаби намеци и разкрития за програмата „Тобол“, наричана в руските документи 14Ts227, и нейните възможности са загадка от години. Изследователите твърдят, че програмата вероятно е започнала преди около десетилетие.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия тества секретно оръжие „Тобол“ срещу сателити в Украйна: изтекли документи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!