Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трима българи взимат над тавана от 3400 лева пенсия - кои са те?


В момента над 1000 лв. вземат 13,79% от всички представители на третата възраст

Над тавана от 3400 лв. пенсия в момента прибират само трима българи, показват данните от НСИ. По Кодекса за социално осигуряване максималният размер не важи за лицата, които са били президент и вицепрезидент на България, председател на Народното събрание, министър-председател или шеф на Конституционния съд.

Най-привилегированата група - кръг от висши длъжности, за които таванът на пенсиите не важи, почти се е стопила. При таван от 1440 лв. тези хора бяха 32-ма, но явно рязкото вдигане на ограничението миналата година ги е оставило само трима.

Тройката е измежду тези лица - президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, вицето Ангел Марин, премиерите Иван Костов, Жан Виденов, Стефан Софиянски, Симеон Сакскобургготски и Огнян Герджиков, съдията Евгени Танев, парламентарните шефове Александър Йорданов и Вежди Рашидов.

Докато половината от възрастните хора у нас едва кретат под линията на бедност, ръстът на „богатите” пенсионери е двоен.

В края на 2021 г. над 1000 лв. са вземали 131 377 души, а в края на 2022 г. това е сумата, която получават 279 979 души, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за миналата година.

В момента над 1000 лв. вземат 13,79% от всички пенсионери.

Многократно са намалели и хората, чиито пенсии остават ограничени от сегашния размер на тавана - те са само 990 души. При таван от 1440 лв. броят на получаващите тази сума в края на 2021 г. беше 26 833 души. В тези бройки влизат и хора, чийто реален основен размер на пенсията съвпада с тавана.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Трима българи взимат над тавана от 3400 лева пенсия - кои са те? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!