Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ имат секретна ядрена технология в Украйна, предупреждават Русия „да не я докосва“


Запорожката атомна електроцентрала , снимка: Ройтерс

САЩ разполагат със секретна ядрена технология в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна и са предупредили Русия „да не я докосва“, според писмо, изпратено от Министерството на енергетиката на САЩ до руската държавна компания за ядрена енергия „Росатом“ миналия месец, твърди CNN. Въпросната технология се намира под руски контрол.

В писмото, което е с дата 17 март 2023 г., директорът на Службата за политика за неразпространение на ядреното оръжие към Министерството на енергетиката Андреа Феркиле казва на генералния директор на Росатом, че Запорожката атомна електроцентрала „съдържа ядрено техническо оборудване с произход от САЩ, коeто се контролират от правителството на Съединените щати.“

Стоките, софтуерът и технологиите са обект на експортен контрол от САЩ, когато е възможно да бъдат използвани по начин, който подкопава интересите на националната сигурност на САЩ.

Писмото на Министерството на енергетиката идва в момент, когато руските сили продължават да контролират централата, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се намира в Запорожка област.

Министерството на енергетиката е предупредило Росатом в писмото, че е „незаконно“ руски граждани или юридически лица да боравят с американската технология.

„Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката може да потвърди, че писмото е законно“,е завил за CNN Шайела Хасан, заместник-директор по обществените въпроси на Националната администрация за ядрена сигурност.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ имат секретна ядрена технология в Украйна, предупреждават Русия „да не я докосва“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!