Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Европа е американска пионка, муле в конвоя на САЩ“: турски министър


Сюлейман Сойлу, снимка: Анадолска агенция

Влиянието на Европа намалява и тя не е нищо друго освен „пионка“ на САЩ, заяви турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу на срещна с членове на младежка асоциация в Истанбул.

Сойлу твърди, че лидерите на ЕС стават все по-дискредитирани, докато континентът е изправен пред множество проблеми, вариращи от застаряващо население до намаляваща икономическа продукция. Той също така твърди, че Европа отдавна е загубила всякакво международно влияние и не се е превърнала в нищо повече от американски васал.

„Няма такова нещо като Европа. Не мислете твърде много за това. Америка съществува. Европа е муле в конвоя на Америка. Тя няма значимост“, каза министърът.

Известен като отявлен критик на Вашингтон, Сойлу подчерта, че и самите САЩ продължават да губят доверие. Вашингтон е универсално „мразен“ по целия свят, като и Европа е изправена пред подобно отношение – до голяма степен поради подчинението си, смята министърът. Европа сега е особено нехаресвана в цяла Африка, тъй като местните нации оправдано презират онези, които ги експлоатират, твърди Сойлу.

Преди президентските избори в Турция, насрочени за 14 май, министърът разкритикува и западния модел на демокрация, настоявайки, че той е повреден от продължаващите сътресения в много западни страни. Сойлу специално посочи политическите катаклизми в Обединеното кралство, които доведоха до смяната на трима премиери в бърза последователност за година.

Господството на колективния Запад вече не съществува, но САЩ и Европа все още се опитват да продължат със старите навици, твърди Сойлу, преди да похвали усилията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да осигури „пълна независимост“ за страната си.

„Това, което нашият президент Реджеп Тайип Ердоган прави, е да обърне историята на света“, заяви министърът. „Най-голямата цел на Турция е пълната независимост и Турция ще постигне тази цел заедно с Ердоган“.

Ердоган, който е на власт от 2003 г., първо като премиер, а по-късно като президент от 2014 г., се стреми да си осигури трети мандат на изборите през май. Срещу него се противопоставя Кемал Кълъчдароглу, който беше избран от широк съюз от шест опозиционни партии.

Очаква се действащият президент и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието да се изправят пред сериозно предизвикателство, особено след опустошителното земетресение, при което загинаха над 50 000 души в Турция в началото на февруари.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Европа е американска пионка, муле в конвоя на САЩ“: турски министър

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!