Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Запис сваля имунитета на Радостин Василев (обзор)


16 юни 2022 г. На пресконференция в БТА Тошко Йорданов обяви, че дава на прокуратурата запис, който пусна по микрофоните. Чу се ясно как Радостин Василев заплашва плевенската депутатка Христинка Иванова (вдясно).

Прокуратурата разследва опит за принуда

Депутатът от ПП-ДБ миналото лято заплашил своя колежка, останала в ИТН

Опитва да се изкара жертва

От Софийска градска прокуратура (СГП) предложиха на главния прокурор Иван Гешев да да внесе мотивирано искане до 49-ото Народно събрание за сваляне на имунитета на Радостин Василев, депутат от коалиция “ПП-ДБ”.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел “Специализиран” към СГП във връзка с образувано на 26 юли 2022 г. досъдебно производство. Магистратът сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане на Василев като обвиняем за престъплението опит за принуда. Според член 143, ал. 1 от Наказателния кодекс “който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години”.

Делото е било образувано миналото лято за това, че на 13 юни 2022 г. Радостин Василев направил опит чрез заплашване да принуди народния представител Христинка Иванова противно на убежденията и волята є да напусне парламентарната група на “Има такъв народ” и изобщо да си подаде оставката като депутат в 47-ия парламент.

Тези събития се разиграха, когато партия ИТН оттегли подкрепата си от кабинета на Кирил Петков, в който Василев бе министър на спорта. Тогава Василев обяви, че петима депутати от ИТН се отцепват от групата и застават зад злощастния кабинет. А на пресконференция шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пусна запис на телефонен разговор, в който ясно се чува как Радостин Василев се кара на плевенската депутатка Христинка Иванова, как я заплашва, че ще ѝ прати хора, ако не се съгласи да отстъпи място на следващия негов човек в плевенската листа.

Днес Василев каза, че е готов сам да се откаже от имунитета си и за своя защита избра нападението като атакува прокуратурата и главния прокурор. Вече като депутат от ПП-ДБ той се изкара жертва на политическо преследване. И обясни, че същата сутрин се бил показал по някакъв телевизор, за да подкрепи проектите на Крум Зарков и Надежда Йорданова. 

Главният прокурор Иван Гешев: Василев да се нареди на опашката от фенове

“През последните 3 години кой не е казал остри думи по мой адрес? Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти... Г-н Радостин Василев да се нареди на опашката, много е дълга опашката от фен клубове.” Това каза в Бургас главният прокурор Иван Гешев по повод изявленията на Радостин Василев, че прокуратурата била политическа бухалка. “Извинявайте, не искам да профанизирам разговора. Единственото, което мога да коментирам и то е доста тъжно, защото да решаваш личните си проблеми с атаки срещу институциите показва липсата на държавност. Не съм запознат с искането за имунитет на Софийска градска прокуратура, ще се запозная в понеделник и тогава ще имам становище, но това е една рутинна процедура, която многократно съм изпълнявал”, каза още главният прокурор.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Запис сваля имунитета на Радостин Василев (обзор) - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!