Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Край с бърсането? След забраната и на руската тоалетна хартия ЕС приключи със санкциите срещу Москва


В стремежа си да лиши Москва от търговски приходи ЕС забрани вноса на произведени в Русия хигиенни продукти, включително тоалетна хартия.

Европейският съюз е изчерпал възможностите си за по-нататъшни икономически ограничения срещу Русия, съобщи „Файненшъл Таймс“, позовавайки се на служители на ЕС.

Евросъюзът досега е приел десет пакета санкции в отговор на конфликта в Украйна и в момента работи по единадесети пакет от наказателни мерки срещу Москва. Срещите между Европейската комисия и представители на държавите членки за неофициално обсъждане на нови действия ще започнат в петък, пише „Файненшъл Таймс“

Длъжностни лица, работещи по по-нататъшни санкции, заявиха пред изданието, че те вероятно ще бъдат ограничени до разширяване на списъка на лицата, подлежащи на замразяване на активи и забрани за пътуване.

Повечето официални лица признават, че тези части от руската икономика, които са останали несанкционирани, са части, без които една или повече държави-членки на ЕС „не могат да живеят“ и ако се предложат такива санкции, тези държави ще наложат вето.

„Приключихме“, каза един от служителите пред „Файненшъл Таймс“ и добави: „Ако приемем повече санкции, ще има повече изключения, отколкото мерки“.

Съобщава се, че новите ограничения могат да бъдат насочени към износа на ядрено гориво и услуги от Русия, но на тях ще се противопоставят някои държави-членки, като Франция, Унгария и други.

Широкообхватните санкции на ЕС са насочени към различни сектори на руската икономика, както и към физически и юридически лица. Според „Файненшъл Таймс“ почти 1 500 души и повече от 500 предприятия в момента са обект на замразяване на активи и забрани за пътуване. В доклада се посочва, че ограничителните мерки на ЕС са забранили двустранните търговски потоци на стойност над 135 милиарда евро, включително вноса на енергия от Русия, както и износа на технологии, машини и електронни стоки. Около 21.5 милиарда евро активи, принадлежащи на санкционирани физически и юридически лица, бяха замразени, заедно с 300 милиарда евро резерви на руската централна банка.

Много икономисти и политици обаче твърдят, че ембаргото вреди повече на Запада, отколкото на Москва.

Унгарският президент Виктор Орбан многократно призова за промяна на „провалената политика на Брюксел“, отбелязвайки, че санкциите „не изпълниха надеждите, които бяха приписани на тях“, докато Европа „бавно кърви“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: След забраната и на руската тоалетна хартия ЕС приключи със санкциите срещу Москва

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!