Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Убита ли е, забърканата в схемите на Брендо, Елена Пампулова?!

Елена Пампулова-Бергоми в Дубай през 2011 г., където открива офис на своята "Премиум Консултинг"

Бившата тенисистка пътувала за Дубай малко преди смъртта си

Новината за ненавременната смърт на голямата ни бивша тенисистка Елена Пампулова шокира света на спорта вчера. Родената през 1972 г. дама, която от десетилетия живееше в Швейцария, се бори дълго с рак, но въпреки това мнозина поставят кончината й под въпрос, като виждат мафиотски пръст в трагедията.

Причината е мистериозно пътуване на Елена, която в последните 15 години носеше фамилията Бергоми, в Дубай малко преди нейната смърт. Източник от Българската федерация по тенис, пожелал анонимност, твърди, че състоянието на бившата спортистка рязко се е влошило именно след пътуването.

У близки на Пампулова е останало съмнението, че тя е имала срещи с видни фигури от родния подземен свят в емирството, тъй като отпътуването й не е било планирано предварително. Тя може да е била привикана от свои контрагенти във връзка със скандала в пране на пари в "Креди Сюис", избухнал миналата година с нейно участие.

Преди година Елена свидетелства пред местен съд, че швейцарската банка е била информирана за убийствата и контрабандата на кокаин, за които се твърди, че са свързани с българска банда, но продължила да управлява пари със съмнителен произход.

Освен “Креди сюис” по делото за пране на милиони евро са подсъдими още 5-има, двама от които българи. Това са бившият треньор по борба Георги Караманлиев, както и Пампулова. Според прокуратурата в Швейцария сънародниците ни помагали на Евелин Банев-Брендо да пере пари от наркотрафик в периода 2004-2008 г. Част от банкнотите били носени с куфари в брой, след което са прехвърляни на офшорни дружества или с тях са купувани скъпи имоти в Швейцария и по света.

Бившата елитна тенисистка, посочена от властите в Швейцария само с инициали, е обвинена, че е помогнала за прикриване на престъпния произход на парите чрез трансакции за над 146 млн. швейцарски франка.

Тя твърди, че предупредила мениджърите си за различни събития, включително две убийства, но въпреки това те решили да продължат бизнеса си с Брендо.

В мейл от юни 2005 г., прочетен в съда, друг банкер на “Креди Сюис” омаловажил публикациите в пресата, свързващи с трафик на наркотици убийството на един от сътрудниците на Банев месец по-рано. “След убийството решихме да продължим бизнес отношенията - пише банкерът в мейла. - Споменатата (кратка и неточна) статия, свързваща убийството с испанския кокаин... не е потвърдена.”

Около две години по-късно майката на жертвата също е убита малко преди да даде показания в рамките на разследване срещу Банев, посочи пък българката Пампулова пред съда, което я накарало да повдигне въпроса пред своите мениджъри.

“Въпросите, които получих, когато разговарях с моите началници, бяха: “Убитото лице клиент ли е на банката? Не, не е. Свързана ли е жената по някакъв начин с банката, познаваш ли я?”, даде показания българката пред съда, припомняйки си разговора. “Казах: “Не, никога не съм я срещала”. И тогава реакцията беше: “Добре, тогава какъв ти е проблемът?”. Съдът чу още, че банкерката получила бонуси от 122 хил. швейцарски франка през 2006 г. и 180 хил. франка през 2007 и 2008 г.

Мениджърите на българката коментираха, че помнят твърде малко от събитията по онова време и са се доверявали относно средствата на правния отдел на банката в съответствие с вътрешните правила.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Убита ли е Елена Пампулова? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!