Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От Пусто в Празно+! Радев към "Промяната": Вие бяхте алтернатива на стария модел, а днес работите с ГЕРБ

Президентът Румен Радев продължава консултациите с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. На "Дондуков" 2 пристигнаха представители на ПГ на "Продължаваме Промяната – Демократична България".

"Вашата силна заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел, а днес вие влизате в общи действия с победителите от ГЕРБ и затова е важно за българската общественост да знае докъде можете да стигнете с този политически компромис, с най-важната задача в този парламент - съставяне на работещ кабинет възможно най-скоро. Ако това не се случи, как виждате тази формула когато мандатът дойде неизбежно при вас", попита Радев в началото на срещата.

Той добави, че важна задача е законодателната дейност и приемането на законите за бюджета, Плана за възстановяване, Шенген и Еврозоната. "Тук факторът време е много важен", подчерта държавният глава. "Вие кога виждате подходящото време за връчване на първия мандат и ако той не сполучи - на втория", пита още държавният глава.

"Всички българи осъзнаваме основните приоритети. С основен приоритет в законодателната програма ще бъде възможността да се разследва главният прокурор, да няма човек, който да е над закона. Законът за антикорупционната комисия е време да бъде реализиран. Шенген - би било огромен срам, ако бъдем разделени от Румъния и българите бъдат сложени като втора категория европейци. Това е недопустимо. Еврозоната - ако искаме нашата банкова система да бъде наистина стабилна, ние трябва да го направим", отговори Кирил Петков.

Той потвърди, че ПП-ДБ няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС с първия мандат. "Ето защо ние сме готови да сложим ясна възможност парламентът да избере правителство с втория мандат", добави той. 

Съдебната реформа вече набира подкрепа, поне декларативно. За Еврозоната и Шенген реално се вижда подкрепа да бъде завършен процесът успешно, каза Асен Василев.

"Ние с ГЕРБ сме опоненти, но по тези приоритети успяхме да намерим законодателна основа и формула в парламента, така че тези закони да бъдат приети. Опонентите трябва да се уважават, но има ясни граници, които няма как да бъдат прекрачени. Тези граници са, че няма как в изпълнителната власт ПП и ГЕРБ да работят заедно, т.е. да има правителство, подкрепено от нас, с участието на партия ГЕРБ", добави Василев.

Източници: dariknews.bg, "Труд"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Радев към "Промяната": Вие бяхте алтернатива на стария модел, а днес работите с ГЕРБ | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!