Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица

Bogomil Bonev
Ама не, бе. Внасяйте си го в Европа. Яжте им продуктите с ГМО. Нали помагаме на нацистите.
Иначе излиза, че ще го пращате на бедните страни.
Как няма една прокуратура да арестува корумпираната гинеколожка, барабар с цялата комисия.

ЕК ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, като така ще отмени едностранните забрани и ограничения, наложени от страните, потърпевши от украинския безмитен внос на зърно и други стоки.

Това е предложила Урсула фон дер Лайен в писмо до правителствата на петте държави от Централна и Източна Европа с предложения за разрешаване на проблема с прекомерния внос на зърно от Украйна, съобщи Полското радио, цитирано от БТА. Информацията бе потвърдена и от говорителката на ЕК Дана Спинант.

Писмото е било изпратено до петте страни - България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, чиито лидери призоваха в края на март за незабавни действия.

ЕК ще се възползва от извънредни правомощия, за да наложи забрана върху вноса от Украйна на четири продукта - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Решението на ниво ЕС ще замени едностранните забрани за внос, приети от Полша, Унгария и Словакия и обявени от България и Румъния. ЕК информира също, че е започнала разследване относно други "чувствителни", както ги определя стоки, които се внасят от Украйна в ЕС.

Говорителката на ЕК е потвърдила и повишаването на отпуснатите във втория пакет средства за фермерите от петте страни, които са понесли загуби - от 75 милиона евро до 100 милиона евро. Първият пакет беше от 56,3 млн. евро за България, Унгария и Полша, от които нашата страна получава 16 млн.

Фон дер Лайен припомня в писмото, че за решаване на проблема е необходим общ европейски подход. Шефката на ЕК дава три предложения в тази насока - финансовата помощ, превантивни мерки според търговските правила за някои категории, зърно като пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, разследване за други чувствителни продукти, информира по-рано БНР.

До края на деня трябва да стане ясен и резултатът от срещата на изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, който ще разисква проблема с министрите на земеделието на 5-те засегнатите страни.

Производители от петте държави заплашиха с протести даже в Брюксел, ако вносът от Украйна не бъде спрян. От ЕК по-рано заявиха, че въпросните търговски решения са общоевропейска политика и разкритикуваха държавите, които въведоха забрана на вноса. Първи бяха правителствата на Полша, Унгария и Словакия, последвани днес и от нашата страна.

Решението бе взето от служебния кабинет на днешното му заседание, с което то наложи временна забрана за украински внос на над 20 вида храни, сред които пшеница, яйца, слънчоглед, мед. Ограничението влиза в сила от 24 април до 30 юни 2023 г.

Часове по-късно и от Букурещ дойде новината, че Румъния ще запечата и наблюдава товарния транзит на украинско зърно през страната, съобщи румънското министерство на земеделието, цитирано от Ройтерс и БТА.

Румънският министър на земеделието Петре Дая е поискал от украинския си колега Микола Солски бързо да намери решения за ограничаване на износа на зърно в Румъния. Той е заявил още, че от днес румънските митници ще инспектират всички земеделски и хранителни продукти от Украйна.

Източник: dnes.dir.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕК ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!