Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разследват паданията! Пентагонът е разтревожен от развитието на ситуацията с F-35

Съюзниците на САЩ купуват най-новите американски изтребители Ф-35. Въпреки това Пентагонът съобщава за проблеми: по-малко от една трета от самолетите от този модел са готови да изпълняват всички бойни задачи. Какви "детски болести" все още преследват най-скъпата авиационна програма в историята?

Наранената гордост на Пентагона

Веднага след представянето на F-35 “Лайтнинг-2” ("Мълния") партньорите в Северноатлантическия алианс се изредиха на опашка. Онзи ден Румъния се присъедини към списъка с почти двадесет държави - но Букурещ трябва да изчака поне осем години.

Този изтребител трябваше да стане основният в НАТО за половин век. Ето защо, например, някои компоненти не се произвеждат в САЩ. В проекта участват общо девет държави.

Изискванията към самолета са най-високи: стелт, скорост, маневреност, поразяваща мощ, възможност за носене на ядрено оръжие. Всичко, за което могат да мечтаят генералите.

Моделът е разработен в три варианта:

  1. F-35A - най-простият технологично, най-евтиният (около 80 милиона долара на машина) и най-масовият - съюзническите страни възнамеряват да закупят повече от 2500 единици

  2. F-35Б - за морската пехота на САЩ и британския флот - с вариант за късо излитане и вертикално кацане. С 25 милиона по-скъп. Пентагонът планира да ги използва на десантни кораби клас “Америка”, които влязоха в експлоатация през 2010 г.;

  3. F-35Ц - самолетоносачна версия с кука за кацане на самолетоносачи, увеличени крила и опашка. Цената е около 95 милиона долара.

Като цяло искат да сглобят около 3500 Ф-35. Възникнаха обаче трудности.

Не е първия сигнал

Този изтребител беше обявен за наследник на F-16 през 2007 г., когато прототипът излетя. Армията получи първите машини пет години по-късно.

“Локхийд” обеща през 2001 г. до 2010 г. да изпълни поръчка за цели 2852 единици. За това корпорацията поиска 233 милиарда долара. През 2004 г. цената се удвои.

През 2013 г. изостанаха със седем години. До 2022 г. програмата поскъпна до 1,7 трилиона долара. Всеки час от полета на Ф-35, както установи Сметната палата на САЩ, струва на данъкоплатците 42 000 долара.

И най-важното: изтребителят не оправдава очакванията.

Преди две години Пентагонът съобщи, че само 36% от машините са напълно използваеми. Оттогава има нови бракове.

Пето поколение?

Списъкът с проблеми вече не е десетки, а стотици.

Сред особено тежките - дефект в електроцентралата. През декември Ф-35Б се разби по време на вертикално кацане във военновъздушната база “Форт Уърт”. Пилотът успя да катапултира, но доставките и полетите за приемане бяха замразени за два месеца. През март компанията производител каза, че е разбрала какво не е наред. Но проблемът не може да бъде отстранен веднага. Освен това имаше недостиг на двигатели.

Не е лесно и с привидно задължителното изискване за изтребител пето поколение - летене със свръхзвукова скорост. Ако палубните версии на Ф-35 са в този режим твърде дълго, те ще претърпят увреждане на обшивката и ще загубят стелт. Стелт покритието набъбва. Антените в опашната част също отказват.

Пентагонът реши да ограничи свръхзвуковия полет до няколко десетки секунди. Отстраняването на този дефект се смяташе за твърде скъпо.

Пилотите също са изправени пред предизвикателства. Хипоксия - има 40 такива случая, предимно с F-35A.

През май 2020 г. по тази причина един от самолетите се разби - пилотът се замая. Както се оказа по-късно, системата за подаване на кислород се е повредила. Също така в кабината е имало скокове на налягането, водещи до баротравма.

Няколко машини катастрофираха поради софтуерни проблеми. Освен това имаше оплаквания относно "зеленото сияние" на дисплея на рекламирания шлем. Между другото, струва колкото спортна кола: 400 хиляди долара.

Някои инциденти дори изглеждат като зла ирония - Пентагонът забрани полетите при гръмотевична буря. Изкуствената "мълния" се троши от естествени мълнии.

Производителите продължават да усъвършенстват машината. Това се изразява в допълнителни разходи, въпреки че цената на програмата и без това е космическа. Като цяло не е сигурно, че договорите ще бъдат изпълнени в срок.

Както отбеляза покойният сенатор Джон Маккейн, F-35 беше „христоматиен пример за това колко разбита е американската система за обществени поръчки в областта на отбраната“. Но съюзниците на САЩ са принудени да продължат с покупките на тази котка в торба.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Разследват паданията! Пентагонът е разтревожен от развитието на ситуацията с F-35 - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!