Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България спира вноса на зърно, яйца, мед, мляко и месо от Украйна

Министерствата на земеделиeто и на икономиката внасят в сряда в правителството предложение за спиране на вноса на селскостопански продукти от Украйна. Забраната ще се отнася за пшеница, слънчоглед и царевица, яйца, мед, сурово и сухо мляко, плодове и зеленчуци, яйца, пилешко, телешко и свинско месо и други земеделски стоки. Това стана ясно след среща на зърнопроизводители с министъра на земеделието.

Решението идва след протести на фермери, които обявиха, че са пред фалит заради евтиния и безмитен внос от Украйна, който не се контролира.

Украинската продукция заля основно България, Румъния, Полша и Словакия, след като през май 2022 г. ЕС премахна митата и квотите за внос от Украйна, за да подпомогне страната и да улесни достъпа ѝ до пазари извън ЕС. Първоначално целта беше зърното да минава транзитно през ЕС на път за традиционните си пазари в Африка и Близкия Изток, като впоследствие производителите сигнализираха, че то наводнява и вътрешните пазари на страните членки и подбива местните цени.

Подобна временна забрана вече въведоха Полша, Унгария и Словакия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: България спира вноса на зърно, яйца, мед, мляко и месо от Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!