Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държавата е крила аварии в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че държавата е укривала аварии в АЕЦ „Козлодуй“. Повод за коментара му стана критиката, че ремонт на Шести блок на атомната електроцентрала е отлаган почти с година, което доведе со спирането му за две седмици. Причината е изтичане от топлоносител.

„Този парогенератор има проблеми още от самото начало, още при инсталацията му. Може би заради това има по-често проблеми с него, но те са били скривани“, заяви Христов пред БиТиВи, като уточни, че информация за такива аварии трябва да се подава от АЕЦ „Козлодуй“, но държавата може да забрани разпространяването ѝ.

Христов добави, че от встъпването на власт на служебното правителство тези проблеми са били съобщавани. Последната укрита авария с парогенератора е от 2020 г. Тя не е съобщавана и няма инфорамция за тази авария.

„Липсва ни оборудване за обстойното му обследване. Вече сме задвижили поръчката, но срокът на доставка е година и половина. Оборудването не е от Русия. Парогенераторът се нуждае от мащабна рехабилитация, която може да се извърши заедно с плановия ремонт на шести реактор. Дано до тогава да получим необходимото оборудване“, заяви министърът на енергетиката.

България поиска дерогация на санкциите на Европа, които забраняват внос от Русия, свързан с ядрената енергетика, за да може да поръчаме необходимите материали и резервни части за нормалното функциониране на АЕЦ “Козлодуй”. “Осигурили сме експлоатацията на блока. Няма опасност от сътресения и прекъсвания. Имаме площадка за 4 нови реактора – два в “Козлодуй” и два в “Белене”, каза той. Те ще бъдат строени от американска „Уестингхаус“ и френската „Електрисите дьо Франс“ (EDF).

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Държавата е крила аварии в АЕЦ „Козлодуй“ - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!