Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Унгарският министър на земеделието: В пратки царевица от Украйна открихме токсини и ГМО

В няколко партиди царевица, внесени от Украйна в Унгария, са открити токсини и генетично модифицирани организми (ГМО). Това заяви унгарският министър на земеделието Ищван Наги в интервю за вестник Magyar Nemzet в понеделник.

"Повечето украински земеделски производители получават продукцията си от големи стопанства с много ниски производствени разходи, включително чрез методи за отглеждане и растителна защита, които намаляват производствените разходи, но които вече не са разрешени в Европейския съюз", обясни ръководителят на земеделското министерство. По думите му именно затова доставките на зърно и други продукти от Украйна подлежат на строг контрол на качеството в Унгария.

Наскоро по време на такива проверки, каза Наги, са били открити "няколко случая на замърсяване на царевицата с микотоксини, както и няколко случая на наличие на ГМО". "Освен това в два случая беше установена замърсена соя", добави министърът.

Говорейки за проблема с доставките на украински селскостопански продукти, включително зърно, на дъмпингови цени, той отбеляза, че в Унгария "не само фермерите имат проблеми" заради това. "Украинското селско стопанство, което получи безмитен достъп до европейския пазар, започна да изнася големи количества птиче месо, яйца и мед в допълнение към зърнените култури, изтласквайки унгарските продукти от традиционните им пазари и понижавайки продажните цени под производствените разходи", каза Наги.

На 15 април той обяви забрана за внос на украинско зърно и други селскостопански продукти в Унгария до 30 юни. В същото време транзитът на украинско зърно и маслодайни семена през страната ще бъде запазен. Правителството очаква, че в рамките на следващите два месеца Европейската комисия ще може да предприеме всеобхватни мерки за разрешаване на ситуацията.

Източник: ТАСС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Унгарският министър на земеделието: В пратки царевица от Украйна открихме токсини и ГМО | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!