Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След Полша и Унгария забрани вноса на украинско зърно

След Полша и унгарското министерство на земеделието обяви временна забрана върху вноса на зърно и маслодайни семена от Украйна, позовавайки се на липсата на каквито и да било „смислени“ мерки в целия ЕС за защита на пазарите от „дестабилизация“ от неконтролирания приток на евтина продукция.

Унгарското правителство е „ангажирано да защитава интересите на унгарската земеделска общност“, се казва в изявление на министерството, публикувано в събота вечерта, обявявайки временна забрана до 30 юни. Будапеща се надява, че ще даде на Брюксел „достатъчно време да въведе смислени и трайни мерки на ЕС за преразглеждане на пълния безмитен характер на украинските стоки“.

Списъкът на забранените продукти ще включва и „редица други селскостопански продукти“, според министерството.

„С производствени практики, които вече не са разрешени в Европейския съюз, и в резултат на това, с изключително ниски производствени разходи, украинското селско стопанство, с пълни безмитни и свободни възможности за търговия“ прави невъзможно за фермерите в ЕС да се конкурират, каза министърът на земеделието Ищван Наги, обяснявайки „извънредните мерки“.

Полша въведе подобни ограничения по-рано, като също се позова на необходимостта от защита на местните фермери. Словакия забрани преработката и продажбата на украинско зърно, позовавайки се на откриването на опасен пестицид, забранен в ЕС, при проверка в партида от 1 тон украинско зърно.

Украйна обвини Полша, че защитава своите фермери, а не украинските

ЕК отхвърля забраните за вноса на украинско зърно от Унгария и Полша

Брюксел реши да подкрепи Украйна, като разреши безмитен внос на украински стоки в ЕС, мярка, изтъквана като начин да помогне на износа й да достигне до по-бедните страни в Близкия изток и Африка. Голяма част от продукцията обаче остава в Източна Европа, което заплашва от фалит местните производители. В България освен зърно се внасят и евтини яйца и мед от Украйна.

Миналия месец премиерите на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия поискаха действия от Европейската комисия по отношение на украинския внос на селскостопански продукти, призовавайки за повторно въвеждане на тарифи. В началото на април страните също призоваха Брюксел да изкупи обратно натрупаните украински продукти по „хуманитарни“ причини.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: След Полша и Унгария забрани вноса на украинско зърно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!