Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украйна обвини Полша, че защитава своите фермери, а не украинските


"И ние сме европейски фермери" - с този лозунг стотоци полски фермери излязоха на протест срещу евтиния безмитен внос от Украйна.

Киев разкритикува решението на Варшава да наложи забрана на украинското зърно и други селскостопански продукти, обвинявайки я в нарушаване на сделката, постигната от двете страни този месец. Полша въведе ограниченията по-рано през деня, позовавайки се на необходимостта от защита на местните пазари от „дестабилизация“, причинена от притока на евтина продукция от Украйна, която се внася без мито.

Украинското министерство на земеделието твърди, че този ход нарушава споразумението, постигнато миналата седмица след масовите протести на полските фермери. Тогава Варшава заяви, че Киев се е „съгласил да ограничи и засега да спре износа за Полша“.

„Разбираме, че полските фермери са изправени пред трудна ситуация, но подчертаваме, че сега най-трудната ситуация е за украинските фермери“, заяви министерството и добави, че „решаването на различни въпроси чрез едностранни драстични действия няма да ускори положителното разрешаване на ситуацията“.

ЕК отхвърля забраните за вноса на украинско зърно от Унгария и Полша

В същото време министерството призова Варшава да подпише ново споразумение по въпроса възможно най-скоро, като отговори на опасенията на двете страни.

Обявявайки забраната, председателят на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински настоя, че страната и нейните лидери остават „непроменени приятели и съюзници на Украйна“.

„Днес правителството взе решение за регламент, който забранява влизането и вноса на зърно в Полша, но и десетки други видове храни [от Украйна]“, каза Качински. „Забранените артикули варират „от зърно до медни продукти, много, много неща“, добави той.

По-късно през деня друга източноевропейска държава, Унгария, също въведе забрана за украински селскостопански внос. Обявявайки този ход, унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ограниченията са необходими, тъй като статуквото ще причини сериозни щети на местните фермери.

Източноевропейски държави, сред които България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, наскоро алармираха за притока на евтини селскостопански стоки от Украйна. Миналия месец те поискаха действия от страна на Европейската комисия по въпроса, като я призоваха да наложи отново вносни мита върху продукцията. Европейската комисия днес определи решенията за забрана на украински селскостопански продукти в Полша и Унгария като „неприемливи“.

Миналата година на селскостопанските продукти от Украйна беше разрешено безмитно влизане в Евросъюза, като Брюксел рекламираше този ход като начин да помогне на Украйна да достигне до своите клиенти в Близкия изток и Африка на фона на продължаващия конфликт с Русия. Голяма част от продукцията обаче се озовава в Източна Европа, което заплашва местните производители от фалит.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украйна обвини Полша, че защитава своите фермери, а не украинските

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!