Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК отхвърля забраните за вноса на украинско зърно от Унгария и Полша

Едностранни действия в областта на търговията от страна на държавите членки на Европейския съюз са неприемливи, заяви днес говорител на Европейската комисия, след като Полша и Унгария обявиха забрани за внос от съседна Украйна, за да защитят местния селскостопански сектор, съобщи Ройтерс.

"Запознати сме със обявените от Полша и Унгария мерки относно забраната за внос на зърно и други селскостопански продукти от Украйна", заяви говорителят в изпратено по електронна поща изявление.

"В този контекст е важно да се подчертае, че търговската политика е от изключителната компетентност на ЕС и следователно едностранни действия са неприемливи.", допълва той.

"Ние сме и си оставаме неизменни приятели и съюзници на Украйна. Ние я подкрепяме и ще я подкрепяме. ... Но е задължение на всяка държава, на всяка власт, по-точно на добрата власт, да защитава интересите на своите граждани", каза лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински.

Правителството на Виктор Орбан поясни, че целта на забраната е да се избегнат сериозни щети за местните фермери.

Министърът на земеделието Явор Гечев също заяви, че България обмисля забрана за внос на украинско зърно.

След като руската инвазия на Украйна блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се озоваха в централноевропейските страни заради логистична безизходица, което нанесе удар на цените и на продажбите на местни производители.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: dnes.dir.bg

ЕК отхвърля забраните за вноса на украинско зърно от Унгария и Полша | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!