Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия се раздели с ерата на ядрената енергетика... от там и с икономиката... Кога ще ни стигнат германците?

Германия се раздели с ерата на ядрената енергетика. В 22 ч. по Гринуич бяха изключени от енергийната мрежа последните три действащи ядрени реактора в страната -  именно Изар 2, в Югоизточна Германия, Емсланд, в Северозападна Германия и Некарвестхайм, в Югозападна Германия, предаде Франс прес.

В Берлин изключването стана повод за няколкостотин души да се съберат при Бранденбургската врата, където се появи и фигура на издъхнал динозавър, символизиращ отживялостта на ядрената енергия. Подобни събирания имаше в Мюнхен и други германски градове.

Обещанието да се раздели с ядрените централи Германия пое в началото на века, но темпото на енергийния преход се ускори след катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Доц. Григор Сарийски: Голямата цел на конфликта в Украйна е изяждането на Европа

Стратегията за отказване от ядрената енергия се възприема като опасна от части от населението и обърка и доста партньори на Германия, които смята, че ядрената енергия има предопределена роля в "декарбонизирането на производството на електричество".

Дебати по въпроса бяха породени и от газовата криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна.

Първоначално трите оставащи действащи реактора трябваше да бъдат изключени на 31 декември, но правителството на Олаф Шол реши да удължи срока заради опасения от недостиг на енергия през зимата.

Неотдавна допитване на телевизия А Ер Де показа, че 59 процента от анкетираните смятат, че е лоша идея страната им да се отказва от ядрената енергетика в настоящия контекст.

Трите последни централи са осигурили едва 6 процента от електричеството в Германия миналата година. През 1997 г. ядрената енергия съставляваше 30,8 процента от енергийния микс на страната.

Но в Германия, която  е най-големият източник на въглероден диоксид в ЕС, въглищата са все още една трета от производството на електричество, като миналата година имаше 8-процентно увеличение в тази насока, за да се справи страната с липсата на руски природен газ.

Сега съседна Франция с общо 56 ядрени реактора си остава първенец в света по брой на ядрени реактори на глава от населението.

Същевременно премиерът на германската провинция Бавария призова за връщане на ядрената енергия на нейна територия под отговорността на провинциалните власти. Едната от спрени централи - Изар 2  - се намира именно в Бавария, предаде Ройтерс.

Източник: БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германия се раздели с ерата на ядрената енергетика | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!