Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Дънди Прешъс“ доби рекордно количество злато от България


Златното находише "Ада тепе" край Крумовград, което държавата дадае на концесия на канадската компания "Дънди Прешъс". Снимка: "Дънди Прешъс"

Двете златни мини в България, които канадската „Дънди Прешъс Металс“ получи на концесия, й донесоха рекорден добив на злато.

Според данните на компанията, публикувани на страницата й, общо за първите три месеца на годината златното находище „Челопеч“ е произвело приблизително 35 300 унции злато. За сметка на това „Ада тепе“ е осигурило почти рекордно ниво на производителност с приблизително 33 300 унции злато.

„Първото тримесечие беше солидно начало на годината, с продължаващо силно представяне в „Челопеч“ и почти рекордно ниво на производство на злато в „Ада тепе“, каза Дейвид Рей, президент и главен изпълнителен директор, цитиран от economics.bg.

На годишна база данните на компанията показват, че добитото злато от „Челопеч“ в началото на тази година е по-малко, за сметка на рязък скок в по-новата мина на компанията – „Ада тепе“, която увеличава златната си продукция с близо 55%. Това се случва при сходен обем на преработената руда от „Челопеч“ и по-малък от „Ада тепе“.

Миналата седмица „Дънди Прешъс“ заяви, че удължава с една година живота на своята мина „Челопеч“ до 2031 г. въз основа на актуализирани оценки на запасите от минерали.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Дънди Прешъс“ доби рекордно количество злато от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!