Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бразилският президент Лула призовава за бойкот на долара


Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва, снимка: АП

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви, че развиващите се страни трябва да се отдалечат от щатския долар в полза на собствените си валути, за да се противопоставят на американското господство над световната финансова система.

Лула е на официално посещение в Китай. Бразилският президент заяви, че групата БРИКС – включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – трябва да търси алтернативна валута на долара за търговия.

„Всяка вечер се питам защо всички страни трябва да базират търговията си на долара. Защо не можем да търгуваме въз основа на собствените си валути?“, каза президентът, цитиран от „Файненшъл Таймс“. – „Кой беше този, който реши, че доларът е валутата след изчезването на златния стандарт?“

Лула подчерта, че „всеки зависи само от една валута“, визирайки долара, и предложи „валута за финансиране на търговските отношения между Бразилия и Китай, между Бразилия и други страни“.

Пътуването на Лула до Китай съвпадна с назначаването на бившия бразилски президент Дилма Русеф за ръководител на Новата банка за развитие, известна още като „банката БРИКС“, която според него може да освободи развиващите се икономики „от подчинение на традиционните финансови институции, които искат да ни управляват“.

Бразилският финансов министър Фернандо Хадад също пътува с президента до Китай. Той обясни, че Бразилия ще се стреми да създаде търговски механизми, за да могат развиващите се страни да заобиколят използването на долара.

„Предимството е да се избегне усмирителната риза, наложена чрез задължително уреждане на търговските операции във валута на страна, която не участва в сделката“, каза той.

Посещението на Лула в Китай идва в момент, когато Пекин все повече насърчава използването на собствената си валута, юана, за уреждане на международни транзакции. Миналия месец Русия заяви, че е приела юана като една от основните си резервни валути на фона на наложените санкции, свързана с конфликта в Украйна, подчертавайки постепенното изместване от западната финансова система.

Търговията между Китай и Бразилия отбеляза значителен ръст през последното десетилетие, като миналата година дистигна над 150 млрд. долара. Китайските фирми са изкупили големи количества минерали и селскостопански стоки в южноамериканската страна и са инвестирали в бразилската инфраструктура.

След речта си в Шанхай Лула се отправи към Пекин, където ще се срещне с президента Си Дзинпин. Очаква се двамата лидери да се съсредоточат върху въпроси, свързани с търговията и външната политика – като китайската инициатива „Един пояс, един път“, която има за цел да развива пътища, магистрали и друга инфраструктура в чужди страни, пише Financial Times.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Бразилският президент Лула призовава за бойкот на долара - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!