Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК ще върне замразените активи на Русия: „Ди Велт“


Урсула фон дер Лайен, снимка: Picture Alliance

Европейската комисия (ЕК) е стигнала до заключението, че почти сигурно ще трябва в крайна сметка да върне замразените активи на Руската централна банка, съобщи „Ди Велт“.

Германският вестник, позовавайки се на вътрешен документ, предполага, че това може да се случи, когато конфликтът с Украйна приключи. Киев призова средствата да бъдат използвани за следвоенното му възстановяване.

Според статията, докато висши служители на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, публично подкрепят идеята за даване на парите на Украйна, това би се оказало трудно осъществимо на практика и вероятно е „обречено на провал“ по редица причини.

Например, замразените резерви на руската централна банка, за които се смята, че възлизат на 300 милиарда евро, са разпределени в цяла Европа и депозирани в множество сметки, често без пряка връзка с Москва, обясни „Ди Велт“, позовавайки се на анонимни вътрешни лица, запознати с плановете на ЕС.

В резултат на това Брюксел няма ясна представа къде точно са всички тези пари, посочва изданието.

Дори ако длъжностните лица успеят да намерят средствата, все още стои огромният въпрос дали блокът може законно да присвои парите и да ги използва както намери за добре.

Според вътрешния документ, видян от „Ди Велт“, Европейската комисия е стигнала до „отрезвяващото заключение“, че замразените резерви „не трябва да бъдат докосвани, защото един ден, когато войната свърши, те ще трябва да бъдат върнати на Русия“.

Съобщава се, че длъжностни лица в Брюксел се опитват да измислят начини за заобикаляне на препятствията. Една от идеите би била те да инвестират средствата и да прехвърлят поне натрупаните върху тях лихви в Украйна. Изданието твърди, че ако бъдат инвестирани в европейски държавни облигации, резервите на руската централна банка могат да донесат до 2,6% лихва годишно.

Подобна „извънредна мярка“ потенциално може да бъде правно осъществима, посочва изданието, позовавайки се на комисията. Въпреки това, все още има „много нисък“ риск с такъв план може да доведе до загуби и следователно парите да бъдат проиграни.

Що се отнася до активите на руските олигарси в ЕС, „Ди Велт“ заяви, че Комисията смята, че някои от тези лица досега са успели да се промъкнат под радара на властите, като някои страни-членки очевидно нямат хъс да ги преследват.

Дори ако всички активи бъдат намерени и замразени, те не могат да бъдат конфискувани, отбелязва вестникът, обяснявайки, че това може да се случи само ако се докаже, че милиардерите действително са извършили престъпление – правно усилие, което може да отнеме години във всеки отделен случай.

ЕС замрази резервите на централната банка на Русия скоро след като президентът Владимир Путин изпрати войските си в Украйна в края на миналия февруари. Москва нарече действията на Брюксел кражба.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕК ще върне замразените активи на Русия: „Ди Велт“ - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!