Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия заглушава американските “умни бомби” в Украйна, твърдят документи


Снимка: Ерик А. Клемент / ВМС на САЩ

Произведените в САЩ „умни бомби“, предоставени на Украйна, се заглушават по електронен път от руските сили, което ги кара да пропускат целите си, съобщи Politico.

Бомбите с прецизно насочване, които са сред все по-модерните оръжия, които Вашингтон предоставя на Киев, са станали „безполезни“ от руските тактики за заглушаване, пише Politico, позовавайки се на изтеклите документи на Пентагона. ФБР арестува 21-годишен военен от ВВС на САЩ по обвинение, че е публикувал секретните данни онлайн. Американската медия добави, че неидентифициран служител на Пентагона е потвърдил автентичността на документите.

САЩ дадоха на Украйна версията за далечни разстояния на своите боеприпаси за директна атака (JDAM), които могат да бъдат изстрелвани от бомбардировачи или изтребители и насочвани към цели на повече от 72 км. Те се рекламират като прецизни оръжия с точност в рамките на 10 метра.

Въпреки това според Politico JDAMs са пропуснали целите си многократно. В други случаи те не са успявали да се взривят поради технически проблем, въпреки че украинските сили са измислили поправка, за да гарантират, че бомбите се въоръжават правилно.

В изтеклите документи се твърди, че Русия използва GPS заглушаване и други тактики, за да се намеси в процеса на насочване на JDAM. Такива тактики са използвани и срещу други американски оръжия, включително управляеми ракети, което ги кара да пропускат целите си.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия заглушава американските “умни бомби” в Украйна, твърдят документи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!