Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Планът на Байдън от 10 стъпки за глобален хаос

„Нашите врагове не се страхуват от нас, нашите съюзници ни смятат за ненадеждни, а неутралните приемат, че Америка е в упадък и е твърде опасно да се присъединят“, написа Виктор Дейвис Хенсън, изследовател от Центъра за величие на Америка. Публикуваме анализа му без редакция:

Защо френският президент Еманюел Макрон се сближава с Китай, докато иска автономност от най-стария си съюзник САЩ?

Защо изведнъж се заговори за изхвърляне на долара като световна валута?

Защо Япония и Индия вдигат рамене, че не могат да последват примера на САЩ в бойкота на руския петрол?

Защо президентът на Бразилия пътува до Китай, за да преследва това, което той нарича „красиви отношения“?

Защо Израел изведнъж се сблъсква с атаки от враговете си във всички посоки?

Какво стана с Турция? Защо заплашва членката на НАТО Гърция? Дали все още е съюзник в НАТО, просто неутрален или фактически враг?

Защо изведнъж има непрекъснати китайски заплахи към Тайван?

Защо Саудитска Арабия сключи нов пакт с Иран, бившия си заклет враг?

Защо Египет изпраща ракети в Русия, за да бъдат използвани в Украйна?

Откога руснаците говорят непрекъснато за потенциалното използване на тактическо ядрено оръжие?

Защо мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се хвали, че милиони мексиканци са влезли в САЩ, повечето от тях незаконно? И защо се намесва в изборите в САЩ, като призовава емигрантите си да гласуват за демократите?

Защо и как само за две години обърканият и често непоследователен Джо Байдън и екипа му създадоха такъв глобален хаос?

Нека отговорим, като изброим 10 начина, по които Америка загуби всякакво възпиране.

1) Джо Байдън рязко изтегли всички американски войски от Афганистан. Той остави след себе си на талибаните стотици американци и хиляди проамерикански афганистанци. Байдън се отказа от американско оборудване за милиарди долари, най-голямата военновъздушна база в Централна Азия – наскоро преоборудвана на цена от 300 милиона долара – и посолство за 1 милиард долара. Нашето правителство нарече такъв провал успех. Светът не се съгласи и видя само унижение.

2) Администрацията на Байдън позволи на китайски високопланински шпионски балон да прекоси континенталната част на САЩ, шпионирайки ключови американски военни инсталации. Китайците бяха предизвикателни, когато бяха хванати и не поднесоха извинения. В отговор Пентагонът и администрацията просто излъгаха за степента, в която Китай е наблюдавал свръхсекретни обекти.

3) През март 2021 г. на мини-среща на върха в Анкоридж, Аляска, китайските дипломати отприщиха безмилостен бараж срещу своите зашеметени и предимно мълчаливи американски колеги. Те поучаваха плахите дипломати от администрацията на Байдън за американската токсичност и лицемерие. И предизвикателно отказаха да обяснят дали тяхната лаборатория по вирусология е причина за пандемията.

4) През юни 2021 г., в отговор на руските кибератаки срещу САЩ, Байдън смирено поиска от Путин поне да остави определена критична американска инфраструктура.

5) На въпрос какво ще направи, ако Русия нахлуе в Украйна, Байдън отговори, че реакцията ще зависи от това дали руснаците ще проведат „незначително нахлуване“.

6) Между 2021 и 2022 г. Джо Байдън серийно обиждаше и се хвалеше, че няма да се срещне с Мохамед бин Салман, фактическия владетел на Саудитска Арабия, и един от най-старите ни и ценни съюзници в Близкия изток.

7) През по-голямата част от 2021 г. администрацията на Байдън даде да се разбере, че е нетърпелива и готова да предложи отстъпки за повторно влизане в опасната ядрена сделка с Иран – в момент, когато Иран се присъедини към Китай и Русия в ново геостратегическо партньорство.

8) Почти веднага след встъпването си в длъжност администрацията отдалечи САЩ от Израел, възстанови финансовата помощ за палестинците и публично се отблъска със сегашното правителство на Нетаняху.

9) Байдън спря цялото строителство на граничната стена и отвори границата. Той даде да се разбере, че незаконните чужденци са добре дошли да влязат в Съединените щати незаконно. Около 6-7 млн. И той не направи нищо срещу мексиканския картел, внасящ фентанил, който убива над 100 000 американци годишно.

10) Едно от най-големите изтичания на разузнавателна информация в историята на САЩ току-що се случи с публикуването в интернет на документи на Пентагона.

Този списък на тези самопричинени бедствия може лесно да бъде разширен.

Но примерите обясняват достатъчно добре защо нашите окуражени врагове не се страхуват от нас, нашите съюзници ни смятат за ненадеждни, а пресметливите неутрални предполагат, че Америка е в упадък и твърде опасна, за да се присъединят.

И все пак без Америка резултатът е нов китайски ред, в който, за да цитирам историка Тукидид, „силните правят каквото могат, а слабите страдат каквото трябва“.

Виктор Дейвис Хенсън е сътрудник в Центъра за величие на Америка и старши сътрудник в Института „Хувър“ към Станфордския университет. Той е американски военен историк, колумнист, учен и писател. От 2004 г. е гостуващ професор в колежа „Хилсдейл“. Хенсън е награден с Националния медал за хуманитарни науки през 2007 г. от президента Джордж У. Буш.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Планът на Байдън от 10 стъпки за глобален хаос - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!