Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия лиши Европа от най-нужното

Доставките на петрол и петролни продукти за ЕС са намалели рязко. Горивата там поскъпнаха, европейците направиха всичко, за да си забранят да ги купуват. Но няма как да забранят на Москва да продава. Докато Старият свят търси алтернативни търговски партньори, руският износ бие рекорди.

Абсолютен рекорд

Според анализаторската компания “Вортекса” през март Русия е продала в чужбина с 33% повече дизелово гориво, отколкото през февруари. В същото време доставките само в черноморските пристанища добавят 270 хиляди барела на ден - максимумът от 2016 г.

Става въпрос преди всичко за Новоросийск и Туапсе, но увеличението се отбелязва както в Таман, така и в пристанището на Кавказ.

Заради санкциите структурата на износа на горива се промени значително. Ако преди лъвският дял отиваше в Европа - почти половината от вносните средни дестилати в ЕС идваха от Русия, сега потокът се насочи на изток.

Източен вектор

Най-големият купувач през март е Турция с ръст от 47%. Там Москва вече практически няма конкуренти: пазарният дял е 84 процента.

Както отбелязват във “Вортекса”, черноморските пристанища на Русия са се преориентирали към Източното и Западното Средиземноморие – Либия, Египет, Тунис. А балтийските - до Бразилия, Египет и Мароко. Сред клиентите е Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол.

„Има пълна промяна в пазарите“, казва Николай Вавилов, специалист в отдела за стратегически изследвания в “Тотал Рисърч”.

Цените са атрактивни. Анализаторите обаче подчертават, че отстъпката е незначителна. Петролните компании не доставят гориво на загуба.

В последния вагон

Трябва да се каже, че в навечерието на собственото си ембарго (от февруари ЕС забрани морските доставки на руски дизел и други продукти от суров петрол) европейците се опитаха да скочат в последния вагон и трескаво се запасяваха с гориво. Така още през декември, според Международната агенция по енергетика (МАЕ), износът на дизел от Русия достигна 1,2 милиона барела на ден, от които 720 000 бяха поети от ЕС.

Северозападна Европа представлява 53 процента. През февруари тази цифра официално падна до два процента. Но горивото се купува заобиколно и на цена много по-висока от пазарната. Няма друг изход, тъй като запасите са изчерпани, а търсенето непрекъснато расте. Европейските търговци са в очакване на структурен дефицит.

Санкционна смес

Руският дизел тече към Европа от Индия, Южна Корея, Саудитска Арабия. Статистиката сочи рязко увеличение на вноса оттам. Така саудитците са продали в чужбина от 1 до 10 март 2,5 милиона барела, което е много повече, отколкото за десет дни от всеки месец от последните шест години.

От време на време европейците биват обвинявани, че използват различни схеми за закупуване на суровини, „изчистени от санкции“. По-специално, те се възползват от факта, че според правилата на ЕС, когато петрол и петролни продукти се смесват, те вече не се считат за „руски“ и следователно не попадат под ембаргото.

Леонид Хазанов дава пример: дизелът, доставен с танкери от Русия, някъде близо до бреговете на Турция или друга страна купувач, се изпомпва на кораби, които вече имат друго гориво. Това е - можете да вземете курс за Европа. Друг вариант е танкерът на пристанището да оформи документи, че руският дизел е източен, след което на борда се доставят уж местни суровини.

И така, същата Турция изпраща само част от вноса си на вътрешния пазар, останалото се препродава в ЕС.

Борба за гориво

Европейците, разбира се, не са доволни от това. Горивата през трети страни са много по-скъпи. Според анализатори чуждите търговци си вземат 10-20 долара за барел.

А дефицитът се влошава, каза шефът на испанската петролна рафинерия “Репсол”. Дизеловото гориво и горивото за самолети вече са на изчерпване в редица страни. Шефът на “Тотал” прогнозира високи цени и по-нататъшно намаляване на индустриалното производство.

Освен това дизеловото гориво не достига не само в Европа. Запасите в хранилищата са спаднали до опасни нива. Основната причина е разликата между капацитета на петролните рафинерии и стабилния ръст на потреблението. По време на пандемията много рафинерии просто затвориха. В същото време МАЕ очаква рекордно търсене на петрол в света тази година - 102 милиона барела на ден (увеличение с два милиона). Основните двигатели ще бъдат авиационната индустрия и икономическото възстановяване в Китай след Пандемията..

В такава ситуация новите търговски партньори могат да намалят доставките за европейците по всяко време - веднага щом самите те имат нужда от това.

Европа например много разчита на китайското гориво, част от което отново се произвежда от руски петрол. Както отбелязват анализаторите, без Китай е малко вероятно ЕС да намери половин милион барела на ден, загубени поради ембаргото. Най-големият потребител на петрол се готви да покаже силно търсене и доставките неизбежно ще намалеят.

Според прогнозата на ОПЕК ограниченията на недружелюбни страни върху вноса на петролни продукти от Русия ще доведат до проблеми на европейския пазар на горива през второто тримесечие.

През февруари-март, според изчисленията на картела, ефектът от забраната е бил минимален, тъй като складовите мощности в ЕС са били запълнени, включително поради рекорден внос от Русия в навечерието на ембаргото. В пристанищата на Антверпен, Ротердам и Амстердам запасите са „на най-високото ниво от юли 2021 г.“. Когато потреблението се покачи обаче, Европа я очакват "сериозни изпитания".

Анализаторите смятат, че през следващите месеци вътрешният износ ще остане на сегашното ниво или леко ще намалее поради намаляване на вътрешното производство поради планови ремонти в рафинериите. За Европа това обещава само по-нататъшно покачване на цените на бензиностанциите и редовни стачки.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия лиши Европа от най-нужното - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!