Следвайте "Буднаера" в Телеграм

40% от продукцията на „Лукойл Нефтохим“ в Бургас отиват към Украйна

„Изключително важен е и петролопроводът Бургас-Александруполис, който ще позволи вноса на суров петрол от целия свят към рафинерията „Лукойл Нефтохим“ в Бургас.

"..Саудитска Арабия купува руски петрол в рекордни количества и го продава на европейския пазар.."

Тя е важна за целия регион, защото е най-голямата в Югоизточна Европа. 40% от продукцията на тази рафинерия сега отиват към Украйна“. Това заяви външният министър Николай Милков на Първата конференция за сигурността на Черноморския регион под егидата на Кримската международна платформа в Букурещ.

Не можем да говорим за сигурност в Черно море, без да говорим за сигурност в Украйна и Република Молдова. „Черно море е кръстовище, кръстопът към Запада, към Кавказ, Източно Средиземноморие, Близкия изток, както и Западните Балкани. Важна транзитна точка между Европа и Азия. Регионът стана съществен в стратегическата надпревара между Русия и Запада, а войната в Украйна създаде изцяло нова среда на сигурност. Агресията не е само срещу Украйна, но и срещу сигурността и стабилността на континента”, заяви дипломат номер едно на България, предаде БТА.

„Ако бяхме попитали преди няколко години европейските граждани дали са „за“ това Европа да стане глобална, стратегическа сила, включително в сферата на отбраната, вероятно отговорът би бил „да“. В миналото на въпроса дали подкрепят огромни разходи за отбрана от държавния бюджет, вероятно европейските граждани биха отговорили с „не“. Мисля, че сега и двата въпроса биха получили положителен отговор. Нужно е ново мислене, нов подход“, коментира Николай Милков.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 40% от продукцията на „Лукойл Нефтохим“ в Бургас отиват към Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!