Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ използват икономиката като геостратегическо оръжие

Сградата на Федералния резерв на САЩ във Вашингтон, снимка: Синхуа/Лиу Джие

САЩ използват икономическата политика като геостратегическо оръжие, внасяйки хаос в световната икономика, заяви Луис Рене Фернандес Табио, старши експерт в Центъра за изследване на международната икономика на Университета в Хавана в интервю, цитиран от Асошиейтед прес.

Американската стратегия използва т.нар. игра с нулева сума, ситуация, при която печалбата на един участник е еквивалентна на загубата на друг, така че нетната промяна в богатството или ползата е нула.

Тази стратегия цели да раздели и фрагментира световната икономика по геополитически и геоикономически причини, като „се стреми да увеличи конфликтите във всички области, като не се придържа към икономически причини, а към въпросите на националната сигурност“, каза експертът от Центъра за изследване на международната икономика.

По думите му, „всичко е свързано с икономически политики, подчинени на геостратегическите политики в областта на външните работи, основани на неоконсервативни концепции“.

Неоконсервативните концепции имат за цел да използват мощни икономически инструменти в надпреварата за световна хегемония, каза експертът, като отбеляза, че тази американска политика има за цел да възпрепятства китайското развитие и трансформациите, произтичащи от прекрояването на световния икономически и политически ред.

Тази политика генерира инфлация и влияе негативно на иновациите и напредъка, каза експертът. На глобално ниво те вредят на развитието на роботиката, изкуствения интелект и различни области на икономиката и обществото, каза той.

Фернандес заяви, че икономическите политики засягат и вътрешното търсене на САЩ и конкурентоспособността на техния износ, тъй като те заменят най-конкурентните продукти и доставки с други, произведени в рамките на нейните граници на по-висока цена.

Академикът отбеляза, че тези политики не са в съответствие с принципите и целите, защитавани от САЩ след Втората световна война. Те се насърчават от неоконсервативен и реакционен сектор на доминиращата класа в САЩ.

Някои американски съюзници може да се отдръпнат от САЩ, които възпрепятстват тяхното икономическо благосъстояние, индустрии и социално-икономически условия на хората, добави той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ използват икономиката като геостратегическо оръжие

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!