Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Макрон: Да сме съюзници не означава да сме васали

Френският президент Еманюел Макрон каза, че френската позиция по Тайван не се е променила и че подкрепя настоящото статукво по отношение на острова, предаде Ройтерс. Той направи този коментар на пресконференция вчера по време на държавната си визита в Нидерландия.

В интервю за изданията "Политико" и "Лез Еко" миналата седмица Макрон предупреди, че Европа не бива да бъде въвличана в кризата около Тайван, подхранвана от амбициите на САЩ и Китай.

Целта на на секретни документи от САЩ: Главната дата се чете между редовете

"Да сме съюзници не означава да сме васали. Не за това сме съюзници ..., а за да имаме правото да вземаме собствени решения", каза днес френският президент, цитиран от Франс прес.

"Франция подкрепя статуквото около Тайван", тя "подкрепя политиката за единен Китай и се стреми към мирно уреждане на ситуацията", допълни Макрон.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер каза днес, че Франция и Европа искат да провеждат независима политика от тази на САЩ към Китай, но възнамеряват да бъдат "силни и надеждни съюзници на Съединените щати".

Льо Мер заяви пред журналисти в кулоарите на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, че съществува тясна координация между Париж и Вашингтон по техните позиции за Китай преди неотдавнашното посещение на Макрон в Пекин.

"Имаме намерение да останем силни и надеждни съюзници на Съединените щати. Не искам да ме разбирате погрешно", каза Льо Мер и добави: "Преди да отиде в Китай президентът Макрон проведе телефонен разговор с (американския си колега Джо) Байдън ... с цел наистина да координира американската и френската позиция за Китай."

Източник: БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Макрон: Да сме съюзници не означава да сме васали | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!